SYDNEY – Seorang lagi calon parti Liberal Australia dipaksa berundur hari ini kerana mengeluarkan komen anti-Islam ketika parti itu bergelut menepis tuduhan melindungi ekstremis sayap kanan.

Jessica Whelan menjadi calon ketiga Liberal menarik diri dari pilihan raya 18 Mei ini sejak tiga hari lalu susulan komen berbau homofobik dan perkauman di media sosial.

Whelan, dari Tasmania yang bertanding untuk kerusi parlimen, pada mulanya mendakwa entri berkenaan yang merujuk Muslim sebagai ‘orang Islam keji’ dan menyeru kepada pungutan suara melarang pendatang Islam, diceroboh penggodam.

Tetapi selepas beberapa lagi bukti entri berbau anti-Islam mula tular di media Australia semalam, Whelan menarik diri dari pertandingan itu hari ini.

Tindakan itu dibuat selepas Liberal, yang diketuai Perdana Menteri Scott Morrison, dipaksa menggugurkan dua calon lain di Victoria Rabu lalu selepas menghantar mesej anti-Islam atau homofobik di media sosial.

“Pihak Liberal terpaksa menyingkirkan seorang lagi calon sayap kanan,” kata Bill Shorten, pemimpin parti pembangkang utama, yang mendahului dalam undian pendapat.

Sementara itu, Morrison menafikan pandangan Whelan menggambarkan agenda parti sayap kanan yang diterajuinya. – AFP, 4 Mei 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.