KUALA LUMPUR – Lembaga Pilihan Raya Turki mengumumkan pada hari Isnin (semalam) bahawa undian semula akan diadakan bagi memilih Datuk Bandar Istanbul, bandar raya terbesar di negara itu.

Tarikh baru undian akan diadakan pada 23 Jun, kata lembaga itu dalam satu kenyataan, sambil menambah pilihan raya 31 Mac telah dibatalkan kerana “situasi yang mempengaruhi hasil dan kejujuran” pemilihan.

Beberapa jawatankuasa kotak undi dibentuk secara tidak sah oleh ahli lembaga pemilihan daerah yang akan menghadapi tuduhan jenayah, kata Dewan Pemilihan Tinggi.

Keputusan ini sekaligus membatalkan kemenangan Datuk Bandar Istanbul Ekrem Imamoglu dari parti embangkang utama Parti Rakyat Republikan (CHP).

Imamoglu diisytiharkan sebagai datuk bandar metropolis pada 17 April lalu, sementara menunggu bantahan parti AK atas kekalahan tipis.

Presiden Parti Keadilan dan Pembangunan (AK), Recep Tayyip Erdogan telah membuat “bantahan luar biasa” dan meminta pengundian semula selepas beberapa rayuan terdahulu. Pihak yang didakwa menyalahgunakan undian membuat keputusan tidak sah.

Erdogan Toprak, Ahli Parlimen Istanbul dari CHP, memberitahu media Al-Jazeera bahawa pengundian semula akan menyebabkan sistem undang-undang dan pemilihan Turki kepada perbahasan awam.

“Keputusan ini menimbulkan tanda tanya warga Turki dan masyarakat antarabangsa dalam ketelusan pilihan raya di Turki,” katanya.

“Keputusan yang salah yang dibuat oleh tokoh-tokoh undang-undang di Turki menunjukkan bayang-bayang politik parti politik pada badan kehakiman dan pemilihan,” katanya.

Tetapi Markar Esayan, Ahli Parlimen Parti AK dari Istanbul, berkata lembaga pilihan raya membuat keputusan yang tepat kerana partinya mendapati “penyelewengan terancang” di banyak kotak undi di Istanbul.

“Kami membentangkan satu kes konkrit yang tidak betul kepada lembaga pilihan raya. Keputusan pilihan raya yang tidak betul akan menyebabkan rakyat mempersoalkan kemenangan calon CHP lima tahun mendatang,” katanya kepada Al-Jazeera.

“Proses bantahan telah dijalankan seiring dengan sistem undang-undang yang sedia ada. Proses ini telah banyak digunakan oleh pihak pembangkang.”

Menurut kiraan terakhir yang diumumkan oleh lembaga pemilihan wilayah pada 17 April, Imamoglu memenangi kerusi datuk bandar dengan 4,169,765 undi, sedangkan calon Partai AK, Binali Yildirim menerima 4,156,036 undi – perbezaan 13,729 undi.

Kerusi datuk bandar Istanbul telah dikuasai oleh Parti AK selama 15 tahun yang lalu. Erdogan juga merupakan Datuk Bandar Istanbul antara 1994 dan 1998.

Pengundi Turki mengundi di seluruh negara pada 31 Mac dalam pilihan raya tempatan untuk memilih datuk bandar, anggota majlis, dan pegawai tempatan lain untuk lima tahun akan datang.

Parti AK juga kehilangan kerusi datuk bandar, Ankara.

Pemilihan itu berlaku di tengah-tengah kelembapan ekonomi di Turki, di tengah-tengah inflasi yang meluas, pengangguran yang meningkat, dan nilai mata wang yang turun. Ekonomi Turki memasuki kemelesetan buat kali pertama dalam satu dekad pada tahun lepas.

Pilihan raya tempatan ini merupakan ujian pilihan raya pertama Erdogan sejak krisis ekonomi tahun lalu. – 7 Mei 2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.