SEKURANG-kurangnya lapan pelajar cedera pada Selasa petang (waktu tempatan) ketika tembakan meletus di sekolah sains dan teknologi Colorado, dan dua suspek ditangkap, seperti yang dilaporkan penguatkuasa undang-undang dan pegawai hospital.

Pejabat Douglas County Sheriff berkata, timbalannya mendengar tembakan dari Sekolah Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) di Highlands Ranch, kira-kira 40 km selatan Denver, ketika mereka tiba untuk menyiasat laporan tembakan.

Seorang lelaki yang mengenali dirinya sebagai Fernando Montoya berkata anaknya yang berusia 17 tahun, junior di STEM, ditembak tiga kali, dan salah seorang kawannya turut cedera.

Beliau berkata anaknya, yang kemudiannya dibenarkan keluar dari hospital, memberitahunya seorang penembak masuk ke bilik darjahnya dan melepaskan tembakan dengan pistol dan seorang penembak sudah berada di dalam kelas.

“Dia berkata seorang lelaki mengeluarkan pistol daripada kotak gitar dan mula menembak,” kata Montoya kepada ABC affiliate Denver 7.

Lapan pelajar dibawa ke hospital dengan kecederaan, kata Sheriff Tony Spurlock kepada wartawan.

Beberapa pelajar berada dalam keadaan kritikal, katanya.

Dua suspek, yang kedua-duanya adalah pelajar dan seorang mempunyai kes juvana, telah ditahan, kata Spurlock.

Pihak berkuasa berkata tembakan itu meletus di bahagian sekolah menengah di kampus, yang menggabungkan pelajar sekolah rendah, menengah rendah dan sekolah menengah.

Kejadian ini berlaku kurang dari sebulan selepas ulang tahun ke-20 pembunuhan beramai-ramai Sekolah Tinggi Columbine di Littleton yang terletak kira-kira lapan kilometer dari sekolah STEM. Pada tahun 1999, dua pelajar Columbine membunuh 13 orang di sana sebelum membunuh diri, kejadian yang disifatkan sebagai kes tembakan di sekolah paling dahsyat dalam sejarah AS.

Pada hari Selasa, pegawai penguatkuasa undang-undang awalnya mencari STEM untuk kemungkinan suspek ketiga tetapi polis kemudian memutuskan bahawa kedua-dua tahanan itu bertindak secara bersendirian, kata pegawai.

Seorang pelajar yang enggan dikenali memberitahu stesen televisyen Denver KUSA-TV bahawa kejadian itu telah menyebabkannya “bimbang” dan “takut,” tetapi “gembira kerana saya tidak ditembak”.

Gabenor Colorado, Jared Polis berkata beliau menghantar penguatkuasa undang-undang negeri tambahan ke tempat kejadian.

“Kami mengerah lebih ramai anggota awam kami untuk membantu Jabatan Sheriff Douglas County dalam usaha mereka untuk mengawal kawasan kejadian ini dan memindahkan para pelajar,” kata Polis di Twitter.

Jabatan sheriff mengarahkan ibu bapa pergi ke pusat rekreasi berhampiran untuk mengambil anak-anak mereka.

Televisyen tempatan menunjukkan berpuluh-puluh kenderaan polis dan bomba di sekeliling sekolah itu kerana mereka melakukan pencarian bilik ke bilik.

The Denver Post melaporkan bahawa semua sekolah di kawasan itu diletakkan dalam kawasan berjaga-jaga manakala polis dan bomba memeriksa tempat kejadian.

Beberapa kejadian massa yang paling teruk di Amerika Syarikat telah berlaku di Colorado. Selain Columbine, seorang lelaki melepaskan tembakan di sebuah teater filem di Aurora, Colorado, pada tahun 2012, membunuh 12 orang dan mencederakan lebih banyak lagi.

Pertumpahan darah di Colorado itu berlaku seminggu selepas kejadian seorang lelaki bersenjata berusia 22 tahun melepaskan tembakan di kampus Charlotte University of North Carolina, membunuh dua orang dan mencederakan empat orang lain. Lelaki bersenjata itu kemudian dilucutkan senjata dan ditangkap. – 8 Mei 2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.