KUALA LUMPUR – Kehidupan di Gaza kembali selepas tiga diserang Israel yang mengakibatkan sekurang-kurangnya 25 orang Palestin dan empat orang Israel terbunuh.

Berikutan perjanjian gencatan senjata antara Gaza dan Israel, kedai telah dibuka semula, pelajar telah kembali ke sekolah, dan orang ramai telah meneruskan kerja.

Gencatan senjata yang diusahakan Mesir dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mula dirunding pada pagi Isnin selepas Israel melancarkan serangan udara dan tembakan artileri di Gaza.
Namun, walaupun Gaza kembali tenang, mereka yang kehilangan orang tersayang dalam serangan udara Israel baru-baru ini masih berkabung, kehidupan mereka berubah selamanya. Beberapa anggota tiga keluarga, termasuk seorang wanita hamil, terbunuh semasa serangan.

Pada petang Ahad, keluarga al-Madhoun, yang tinggal di Gaza utara, sedang duduk di rumah ketika serangan.
“Beberapa minit selepas saya keluar di taman, letupan besar menggegarkan rumah kami,” kata Ahmad al-Madhoun, 34, kepada Al Jazeera.

“Saya berlari di dalam menjerit berharap untuk menyelamatkan keluarga, saya mendapati isteri saya, Amani, yang hamil dalam bulan kesembilannya yang berdarah di bawah runtuhan, dia terbunuh oleh serpihan di perutnya.”

Secara keseluruhannya, lima anggota keluarga al-Madhoun terbunuh, lima yang lain cedera dan rumah keluarga dimusnahkan.

“Bapa saya Akram yang berusia 65 tahun, isteriku Amani dan anak kami yang belum lahir, saudara lelaki saya yang berusia 21 tahun, Abdullah, dan adik ipar saya Fadi Bardan semuanya terbunuh dalam serangan itu,” kata Ahmad.

Antara yang cedera ialah anak lelaki Ahmad, berusia tiga tahun, Mahmoud, yang masih dalam rawatan intensif di hospital, anak perempuannya, Fatma dan dua anaknya.

“Isteri saya sedang menyediakan pakaian untuk bayi baru,” kata Ahmad, sambil matanya berkaca-kaca dengan air mata. “Anak-anak saya gembira bermain dengan tanglung Ramadan yang dibawa oleh datuk mereka.”

“kenapa mereka mensasarkan keluarga yang duduk aman di rumah mereka?”
Di kawasan kejiranan Sheikh Ziad di Gaza utara, serangan udara Israel mengorbankan Ahmad al-Ghazali, 31, isterinya, Eman, 30, dan bayi perempuan mereka yang berusia empat bulan, Maria, ketika rumah mereka terkena bom.

“Saya tidak boleh percaya,” kata ibu Ahmad al-Ghazali, air mata mengalir di pipinya.

“Ahmad sedang mengemas barangnya untuk mengosongkan rumahnya dengan keluarganya dan menyertai kami di rumah abangnya,” kata ibunya yang berusia 69 tahun kepada Al Jazeera.

Umm Ahmad berada di rumah anak lelaki bongsu apabila tiba-tiba telefon mereka dibanjiri dengan panggilan bertanya tentang Ahmad.
“Saya rasa ada sesuatu yang tidak kena,” katanya. “Kami cuba menghubungi dia atau isterinya tetapi tidak ada jawapan.”

Hanya selepas Sahar, kakak Ahmad, membaca berita di Facebook bahawa keluarga tiga – pasangan dan anak perempuan mereka – telah terbunuh di kawasan kejiranan mereka, bahawa kebimbangan Umm Ahmad menjadi kenyataan.

“Saya tidak faham mengapa mereka dibunuh,” katanya. “Anak saya adalah seorang lelaki yang bekerja di sebuah kilang minuman bersoda, dia tidak mempunyai sebarang pertalian politik dan tidak terlibat dalam tindakan ketenteraan.”

“Dia sangat baik, isterinya juga, saya sangat rapat dengan anak perempuan mereka dan tidak sabar untuk melihat dia mula berjalan dan bercakap. Pemergiannya itu menyayat hati.”

Rumah jiran al-Ghazali, keluarga Abu al-Jadyan, juga turut dibom, mengorbankan Talal Abu al-Jadyan, 46, isterinya, Raghda, 40, dan anak lelaki mereka, Abdulrahman, yang berusia 11 tahun.

Saudara lelaki Talal, Mohammed, memberitahu Al Jazeera dia berdiri dengan seorang kawan di luar bangunan ketika suatu peluru berpandu menghentam tingkat lima tempat keluarganya tinggal.

Ia adalah sekitar 8:00 malam Ahad, dan Mohammed dan orang-orang di sekelilingnya bergegas untuk menyelamatkan keluarganya dan jiran-jirannya.

“Kami tidak dapat melihat apa-apa,” kata Mohammed berusia 26 tahun itu. “Ia gelap dan lantai itu hancur sepenuhnya, saya menemui badan abang saya, tetapi saya tidak dapat mencari ibu bapa saya.”

Mohammed menghabiskan malam memikirkan mayat orang tuanya dikebumikan di bawah runtuhan. Awal pada hari Isnin, dia kembali dengan saudara-saudaranya untuk mencari mayat.

“Saya mendapati mereka di bawah runtuhan sebuah bangunan di belakang kami, dan mereka telah hancur.”
Penganalisis politik pro Gaza Mohsen Abu Ramadan memberitahu Al Jazeera bahawa Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu ingin menyampaikan mesej kuat kepada Hamas bahawa dia berkuasa menetapkan syarat-syarat mengenai gencatan senjata, dan bukan permintaan yang dibuat oleh Hamas melalui orang tengah.

“Keputusan Netanyahu untuk gencatan senjata kerana mahukan ‘ketenangan’, dan bukan seperti Hamas mahukan, dengan mengakhiri pengepungan,” katanya.

“Ketegasan Palestin dalam soal keamanan termasuk menamatkan pengepungan Israel, akan menyebabkan ketegangan berterusan, termasuk risiko gelombang baru konflik bersenjata,” katanya.

“Hasil yang dicapai selepas pusingan terakhir rundingan, di mana Israel mengatakan ia akan melaksanakan persetujuan gencatan senjata, menunjukkan bahawa gencatan senjata itu rapuh berdasarkan kekurangan komitmen Israel,” katanya. – 10 Mei 2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.