PARTI pemerintah Afrika Selatan, Parti Kongres Nasional Afrika (ANC) telah memenangi pilihan raya parlimen dengan 57.5 peratus undi, kata suruhanjaya pilihan raya ketika mengumumkan keputusan rasmi.

Keputusan pada Sabtu (waktu tempatan) memberi kemenangan penggal keenam berturut-turut ANC. Tetapi merupakan keputusan yang paling buruk untuk parti itu, yang telah memerintah Afrika Selatan sejak berakhirnya apartheid 25 tahun yang lalu.

Sokongan untuk ANC, yang mendapat 62 peratus pada pilihan raya sebelumnya pada 2014, terus menurun sejak ia mencatat 69 peratus undi pada tahun 2004. Pilihan raya hari Sabtu menunjukkan terdapat kekecewaan pengundi yang semakin meningkat akibat rasuah yang berleluasa dan kadar pengangguran yang tinggi.

Presiden Cyril Ramaphosa, yang menggantikan Jacob Zuma pada tahun lalu, menghadapi cabaran untuk mendapatkan kembali keyakinan orang ramai terhadap parti yang masih mendapat sokongan di bahagian pedalaman dan yang mengawasi krisis ekonomi di negara ini.

ANC hanya memperoleh 230 kerusi daripada 400 kerusi parlimen, dan ini akan memberi tekanan pada Ramaphosa untuk bertindak secara tegas terhadap menteri Kabinet yang dituduh rasuah.

Dalam ucapan kemenangan di bandar utara Pretoria, Ramaphosa berkata pilihan raya mengesahkan “kebebasan dan pemerintahan demokrasi” di Afrika Selatan.

“Rakyat kita telah memberikan kita mandat yang kukuh untuk membina Afrika Selatan yang lebih baik untuk semua.”

Terdahulu, Jessie Duarte, Timbalan Setiausaha Agung ANC, berkata parti itu akan bergerak pantas untuk menentang rasuah dan meningkatkan pertumbuhan ekonomi.

“Kami perlu membetulkan kesilapan kami,” katanya, sambil menambah bahawa pilihan raya menunjukkan pengundi mahu “ANC yang bersatu, dan dalam perpaduannya kekal sejajar dengan nilai dan prinsip yang diasaskannya.”

George Mthembu, yang mengundi ANC, berkata beliau membuang undi untuk anak-anaknya.

“Saya tahu betapa bermaknanya undi saya,” katanya yang masih menganggur di Johannesburg.

“Walaupun kita tidak berpuas hati dengan cara sekarang, saya masih ingat di mana kedudukan kita semasa Apartheid,” katanya merujuk kepada dekad pemerintahan minoriti putih di Afrika Selatan.

Tetapi Mark Qhapelani, pemandu teksi dari Orange Grove di Johannesburg yang membuang undi untuk pembangkang Demokratik Perikatan (DA), mengatakan dia mahukan perubahan.

“Saya selalu mengundi ANC, tetapi saya terpaksa mengundi sesuatu yang berbeza, kerana tiada apa yang akan berubah ketika ANC berkuasa,” katanya.

“Anda hanya melihat ANC ketika pilihan raya, maka kami tidak akan dapat apa-apa daripadanya untuk lima tahun akan datang.”

DA memenangi 20.77 peratus undi, berbeza dua peratus dari 2014. Walau bagaimanapun, ia mengekalkan kemenangannya di wilayah Cape Barat, yang merangkumi bandar Cape Town.

Pada hari Jumaat, Mmusi Maimane, ketua DA, berkata beliau yakin parti itu akan terus berkembang dan berjaya dalam pilihan raya akan datang depan.

“Berikan kami sehingga tahun 2021 dan 2024. Kami boleh menunjukkan bahawa kami boleh menyatukan semua orang Afrika Selatan bersama-sama,” katanya.

Bagi parti Pejuang Kebebasan Ekonomi (EFF) yang memperoleh 11 peratus undi, meningkat kira-kira lima peratus daripada pada pilihan raya pertamanya pada tahun 2014. EFF kini menjadi pembangkang rasmi dalam tiga daripada sembilan wilayah Afrika Selatan.

Di sisi lain spektrum politik, terdapat kemajuan yang ketara bagi Freedom Front Plus, yang memperoleh 10 kerusi parlimen, meningkat daripada empat pada pilihan raya sebelumnya.

Walaupun beberapa gangguan dan dakwaan penipuan pilihan raya dan kertas undi tidak mencukupi di stesen pengundian tertentu di seluruh negara, pemerhati pilihan raya antarabangsa dan domestik telah mengesahkan pilihan raya berlangsung secara percuma dan adil.

Jumlah pengundi keseluruhan adalah 65 peratus, dengan lebih daripada separuh pemilih yang layak di bawah 30 tahun gagal mendaftar untuk mengundi.

Antara mereka yang tidak mengundi ialah Lesego Sidebe, yang tinggal di perbandaran Alexandra di Johannesburg, di mana beratus-ratus mengadakan protes ke atas jenayah dan perkhidmatan yang buruk.

“Saya berusia 25 tahun dan tiada apa yang berubah, jadi mengapa saya harus mengundi?” kata lelaki muda yang menganggur itu. “Mereka kata kita dibebaskan, tetapi saya tidak merasa bebas.”

Sheila Meintjes, profesor pengajian politik di University of Witwatersrand di Johannesburg, menyatakan bahawa jumlah pemilih keseluruhan adalah lebih tinggi daripada beberapa pilihan raya baru-baru ini di negara-negara Barat termasuk Amerika Syarikat dan United Kingdom.

“Ini menunjukkan bahawa kita masih sebuah negara yang disokong oleh politik,” katanya kepada Al Jazeera. Tetapi penurunan sokongan untuk ANC “menunjukkan ia tidak boleh terus bergantung kepada sejarah pembebasan apartheid sebagai kempennya untuk kekal berkuasa,” tambahnya.

Tumi Jonas, ahli akademik berusia 32 tahun yang berpusat di Cape Town, yang mengundi parti radikal Black First Land First, salah satu daripada beberapa parti kecil baru, berkata pilihan raya itu “terasa seperti tontonan kosong”.

“Ini kali ketiga saya mengundi, dan saya tidak pernah berasa begitu sedih tentang perkara itu, ia tidak banyak berubah, saya tidak merasainya dan saya tidak fikir sistem pilihan raya kita benar-benar memberi manfaat kepada ramai orang, ” kata Jonas. – 12 Mei 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.