Siasatan SPRM penyebab saham DRB-Hicom jatuh

0

SAHAM DRB-Hicom Bhd jatuh enam sen susulan siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap anak syarikatnya Defence Technologies Sdn Bhd (Deftech).

Deftech, yang merupakan syarikat 100 peratus milik DRB-Hicom, antara lain membuat, memasang dan membekalkan kenderaan tentera dan komersial.

Setakat jam 9.44 pagi, sahamnya jatuh enam sen atau tiga peratus kepada RM1.95.

AmBank Research hari ini menurunkan gred DRB-Hicom kepada “underweight” daripada “hold” dengan nilai adil lebih rendah pada RM1.74, berdasarkan kadar diskaun lebih tinggi sebanyak 30 peratus berdasarkan kaedah penilaian jumlah bahagian daripada 20 peratus sebelumnya.

Penurunan gred itu disebabkan wujud potensi sentimen negatif yang timbul daripada penahanan eksekutif kumpulan itu oleh SPRM dan ketidakpastian dengan keupayaan kumpulan untuk mendapatkan kontrak kerajaan di masa depan.

Semalam, SPRM menahan ketua pegawai eksekutif dan ketua pegawai kewangan syarikat itu kerana disyaki terbabit rasuah berkaitan projek pembekalan peralatan kenderaan tentera bernilai RM17 juta.

Kedua-duanya disyaki menerima rasuah berjumlah ratusan ribu daripada beberapa syarikat bagi pembekalan peralatan untuk kereta perisai AV8 dan Adnan antara 2015 dan 2017.

SPRM turut merampas wang tunai berjumlah kira-kira RM100,000 dan dokumen berkaitan projek itu.

Kes itu disiasat mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta SPRM. – 14 Mei 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.