KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pilihan Raya Turki (YSK) menolak permintaan pembangkang untuk membatalkan pilihan raya tempatan di 39 daerah di Istanbul, serta pemilihan di seluruh negara tahun lalu, berikutan keputusan minggu lalu yang membatalkan kemenangan mereka dalam pemilihan datuk bandar Istanbul 31 Mac, lapor Al-Jazeera.

Pada 6 Mei, YSK mengarahkan pengundian semula pilihan raya datuk bandar Istanbul, berikutan laporan berlakunya penyelewengan pusat pengundian, tetapi tidak membatalkan keputusan pengundian bagi pemilihan daerah, datuk bandar, dan majlis perbandaran.

Pembatalan itu dibuat setelah rayuan oleh Partai Keadilan dan Pembangunan Presiden (PR) pimpinan Presiden Recep Tayyip Erdogan, yang mempertikaikan beberapa pegawai yang mengawasi pemilihan bukan pegawai negeri, seperti yang dikehendaki oleh undang-undang.

Sebagai tindak balas, pembangkang utama Parti Rakyat Republikan (CHP) dan parti sekutunya Iyi (Baik) berhujah bahawa semua undi lain di Istanbul, serta kemenangan parlimen dan presiden Erdogan tahun lepas, juga harus dibatalkan kerana alasan yang sama berlaku dalam pilihan raya tersebut.

Mereka berkata semua undi pada pilihan raya Mac dilancarkan dalam sampul surat yang sama dan dikira oleh pegawai yang sama. Lembaga menolak hujah tersebut.

Ekrem CHR Imamoglu telah memenangi jawatan datuk Bandar Istanbul dengan margin tipis, sementara Parti AK memenangi majoriti jawatan utama dan jawatan pentadbir daerah dan di majlis-majlis perbandaran.

Kerusi datuk Bandar Istanbul telah dikuasai oleh Parti AK selama 15 tahun yang lalu. Erdogan juga merupakan Datuk Bandar Istanbul antara 1994 dan 1998.

Pengundi Turki mengundi di seluruh negara pada 31 Mac dalam pilihan raya tempatan untuk memilih datuk bandar, anggota majlis, dan pegawai tempatan lain untuk lima tahun akan datang.

Parti AK juga kehilangan penguasaannya di ibukota, Ankara.

Pilihan raya itu berlaku di tengah-tengah kelembapan ekonomi yang berterusan di Turki, di tengah-tengah inflasi yang melambung, peningkatan pengangguran, dan nilai mata wang yang jatuh. Ekonomi Turki memasuki kemelesetan buat kali pertama dalam satu dekad tahun lepas.

Erdogan secara peribadi turun berkempen dalam pilihan raya tempatan ini, ujian pilihan raya pertamanya sejak krisis ekonomi bermula.

Undian semula pilihan raya Istanbul akan diadakan pada 23 Jun. – 14 Mei 2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.