PARLIMEN Austria pada hari ini meluluskan undang-undang yang mengharamkan pemakaian tudung di sekolah rendah,.

Untuk mengelakkan dituduh bahawa undang-undang itu mendiskriminasi umat Islam, larangan itu merujuk kepada “pakaian yang dipengaruhi secara ideologi atau keagamaan yang berkaitan dengan penutup kepala”.

Walau bagaimanapun, wakil dari Parti Rakyat Pusat kanan (OeVP) dan Parti Kebebasan (FPOe) telah menjelaskan bahawa undang-undang itu disasarkan kepada tudung Muslim.

Jurucakap pendidikan FPOe Wendelin Moelzer berkata undang-undang itu adalah “isyarat terhadap politik Islam” manakala Ahli Parlimen OeVP Rudolf Taschner berkata langkah itu perlu untuk membebaskan gadis daripada “kongkongan”.

Kerajaan mengatakan patka yang dipakai oleh masyarakat Sikh atau kippa Yahudi tidak akan terjejas dengan larangan tersebut.

Organisasi komuniti Islam rasmi Austria, IGGOe sebelum ini mengutuk cadangan itu sebagai “tidak tahu malu” dan “taktik pengalihan”.

IGGOe berkata bahawa dalam mana-mana kes hanya sebilangan kecil gadis akan terjejas.

Hampir keseluruhan pembangkang mengundi langkah itu, dengan beberapa Ahli Parlimen menuduh kerajaan hanya menumpukan kepada berita tersebut berbanding isu kebajikan kanak-kanak.

Kerajaan mengakui bahawa undang-undang itu mungkin dicabar di mahkamah perlembagaan Austria, sama ada berdasarkan diskriminasi agama atau kerana undang-undang yang sama yang mempengaruhi sekolah biasanya diluluskan dengan majoriti dua pertiga Ahli Parlimen.

OeVP dan FPOe membentuk gabungan selepas pilihan raya 2017. Kedua-duanya mengambil pendirian anti-imigrasi dan memberi amaran tentang bahaya yang dipanggil “masyarakat sama taraf”. – 16 Mei 2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.