PASUKAN keselamatan Pakistan membunuh sembilan anggota militan Islam ketika serbuan selama beberapa jam di dekat Quetta, barat daya negara itu yang dilanda serangan jihad pada bulan ini, kata para pegawai pada hari Khamis.

Empat anggota pasukan keselamatan cedera dalam operasi itu, yang bermula awal pagi Khamis di kawasan pergunungan bernama Qabu Koh-e-Mehran di daerah Mastung, 29 batu (47 km) dari bandar Quetta.

“Sembilan mayat (anggota militan Islam) telah dibawa ke hospital dari Mastung,” kata jurucakap Hospital Sivil Quetta, Waseem Baig kepada Reuters.

Pasukan keselamatan bertindak selepas lonjakan secara tiba-tiba dalam serangan militan di seluruh Pakistan semasa bulan suci Ramadan Islam. Lima orang polis terbunuh dalam serangan terbaru pada malam Isnin di Quetta, yang dituntut oleh negara Islam.

“Kami bertindak atas laporan perisikan mengenai tempat persembunyian Daesh,” kata seorang pegawai kanan Jabatan Keganasan Kaunter Polis Baluchistan kepada Reuters, meminta tidak mahu namanya disiarkan atas alasan keselamatan, menggunakan akronim Arab untuk Negara Islam.

“Kekurangan senjata dan peluru termasuk peluncur roket, beberapa jaket bunuh diri juga ditemui semasa serbuan.”

Pelbagai kumpulan militan Islam serta pemisah yang memerangi kerajaan pusat aktif dalam Baluchistan yang kaya dengan mineral, dengan serangan yang sering dilakukan terhadap infrastruktur gas dan pengangkutan dan keselamatan.

Pada hari Sabtu, Tentera Pembebasan Balochistan, mencari autonomi yang lebih besar untuk wilayah termiskin di Pakistan, mendakwa bertanggungjawab atas serangan ke atas sebuah hotel mewah di pelabuhan Lautan Hindi di Gwadar, salah satu titik tumpuan Koridor Ekonomi China Pakistan bernilai US $ 60 bilion. – 17 Mei 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.