Trump mahu perbaharui sistem imigrasi AS

0

PRESIDEN Donald Trump pada Khamis 16 Mei mencadangkan untuk memperbaharui sistem imigrasi AS untuk memihak kepada golongan pemohon muda, berpendidikan, bercakap dalam bahasa Inggeris dan bukannya orang yang mempunyai ikatan keluarga dengan rakyat Amerika.

Satu rancangan yang bakal menghadapi pertempuran berat di Kongres tetapi memberikan Trump kelebihan untuk kempen pilihanraya 2020 beliau.

Pelan Trump, yang dikuasai oleh kumpulan-kumpulan sokongan Demokrat dan kumpulan imigresen, bertujuan untuk menyatukan Parti Republik – yang ingin meningkatkan imigresen -menjelang pemilihan presiden dan kongres tahun depan.

“Atas sebab tertentu, mungkin politik, kita tidak boleh meminta Demokrat untuk meluluskan pelan keselamatan berasaskan merit ini, maka kita akan mendapatkannya segera selepas pilihan raya apabila kita mengambil semula Dewan (Perwakilan), terus Senat dan tentu saja memegang jawatan presiden, “kata Trump.

Pada masa ini, kira-kira dua pertiga daripada 1.1 juta orang yang dibenarkan untuk berpindah ke Amerika Syarikat setiap tahun diberi kad hijau yang memberikan kediaman tetap kerana hubungan keluarga.

Trump mencadangkan untuk mengekalkan jumlah keseluruhan yang ada, tetapi beralih kepada sistem “berasaskan merit” yang sama seperti yang digunakan di Kanada – satu pelan yang dikatakannya akan menghasilkan 57 peratus daripada kad hijau berdasarkan pekerjaan dan kemahiran.

Menjelang ucapannya, Speaker Dewan Demokrat Nancy Pelosi berkata “merit” adalah istilah “merendahkan”.

“Adakah mereka mengatakan keluarga tanpa merit? Adakah mereka mengatakan kebanyakan orang yang pernah datang ke Amerika Syarikat dalam sejarah negara kita, tanpa merit, kerana mereka tidak mempunyai ijazah kejuruteraan?” Pelosi memberitahu pemberita. – 17 Mei 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.