AFGHANISTAN dan Taliban tidak akan mencapai perjanjian damai pada tahun ini walaupun usaha ke arah itu mencapai tanda-tanda positif.

Mohammad Umer Daudzai, ketua eksekutif Majlis Perdamaian Tinggi Afghanistan, berkata, utusan khas Amerika Syarikat (AS) Zalmay Khalilzad yang terlibat dalam rundingan dengan Taliban, telah memberikan taklimat kepada kerajaan Presiden Ashraf Ghani namun “kami tidak pasti berapa banyak (maklumat) yang mereka kongsikan dengan kita.”

Satu daripada isu utama yang dibincangkan antara AS dan Taliban ialah pengunduran 14,000 tentera Amerika dari Afghanistan.

Daudzai, dalam satu interaksi di badan pemikir Majlis Hal Ehwal Dunia India (ICWA) pada Jumaat, berkata sebarang pengunduran oleh tentera AS harus dipersetujui sebagai sebahagian daripada proses perdamaian yang lebih luas yang membabitkan Taliban.

Beliau berkata beberapa pusingan rundingan yang berlangsung di Qatar telah meningkatkan profil Taliban dan menguntungkan mereka secara politik.

Langkah pengunduran tentera AS daripada penglibatan selama 18 tahun di Afghanistan mungkin memakan masa “selama beberapa tahun,” kata Daudzai kepada agensi berita.

Meskipun AS telah melahirkan hasrat untuk meninggalkan negara yang terjejas akibat perang itu, ia tidak akan berbuat demikian tanpa satu perjanjian damai, katanya.

“Perjanjian akan dibuat, saya amat optimistik, namun bukan tahun ini,” kata Daudzai.

Elemen lain proses damai itu termasuk dialog intra-Afghanistan dan gencatan senjata yang menyeluruh.

Kemajuan rundingan AS-Taliban agak perlahan manakala butirannya kekal kabur.

Afghanistan dijadual mengadakan pilihan raya presiden pada bulan September tahun ini. – 18 Mei 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.