JAKARTA – Joko Widodo dipilih semula sebagai presiden Indonesia, kata komisi pemilihan pada Selasa, menewaskan pesaing Prabowo Subianto, jenderal bersara yang telah berjanji untuk mencabar sebarang kemenangan bagi pemimpin yang hadir.

Suruhanjaya itu dijangka mengumumkan keputusan rasmi pengundian 17 April pada hari Rabu.

Widodo dan rakan sepasukannya Ma’ruf Amin memenangi pilihan raya dengan 55.5 peratus kepada 44.5 peratus margin ke atas Subianto dan Sandiaga Uno, kata komisi pilihan raya.

“Keputusan ini diumumkan pada 21 Mei … dan akan segera dilaksanakan dengan berkesan,” kata ketua suruhanjaya itu, Arief Budiman dalam pengumuman secara langsung yang disiarkan di media utama.

Widodo, 57, telah diramalkan secara meluas untuk memenangi keputusan yang tidak rasmi.

Pencabarnya, Subianto, 67, berikrar untuk mencabar sebarang kemenangan yang berpihak kepada Widodo, menuduh penipuan pengundi yang meluas, dan memberi amaran bahawa ia boleh mencetuskan protes jalanan di seluruh negara majoriti Muslim terbesar di dunia.

Sekitar 32,000 anggota keselamatan telah ditempatkan di seluruh ibu kota Jakarta, termasuk di hadapan pejabat pusat Suruhanjaya Pilihan Raya yang telah dibongkar dengan dawai cukur.

Bulan lepas, Indonesia mengadakan pemilihan yang paling besar, satu pengundian satu hari yang memaparkan lebih daripada 190 juta pengundi berdaftar dan 245,000 calon yang bertanding untuk jawatan presiden, kerusi parlimen dan penggubal undang-undang tempatan.

Kempen tahun ini telah diselingi oleh pelbagai ancaman dan berita palsu dalam talian – kebanyakannya diarahkan kepada pesaing presiden.

Widodo melepaskan kemenangan selepas hasil tidak rasmi bulan lepas sebagai Subianto menegaskan beliau adalah ketua negara kepulauan itu.

Subianto kehilangan tawaran presiden 2014 kepada Widodo yang dia tidak berjaya mencabar di mahkamah. – 21 Mei 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.