POLIS New Zealand mendakwa lelaki kulit putih yang melakukan pembunuhan tembakan di dua masjid Christchurch pada bulan Mac dengan melibatkan diri dalam perbuatan pengganas, kali pertama pertuduhan itu dibawa dalam sejarah negara, kata mereka pada hari Selasa.

Dalam siaran serangan secara langsung di Facebook, seorang lelaki bersenjata  separuh automatik mensasarkan umat Islam yang menghadiri solat Jumaat pada 15 Mac, membunuh 51 orang dan mencederakan berpuluh-puluh orang.

Tuduhan itu di bawah undang-undang penindasan keganasan telah difailkan terhadap Brenton Tarrant, kata polis.

Pakar undang-undang mengatakan apa-apa sabitan kerana terlibat dalam keganasan tidak banyak perbezaan, kerana caj pembunuhan menarik penalti maksimum yang lebih tinggi, tetapi mungkin ditambah untuk mencerminkan kesan trauma kepada mereka di luar.

“Tindakan perbuatan keganasan adalah memberi kemudaratan kepada masyarakat walaupun mereka tidak cedera atau terbunuh secara fizikal tetapi keadaan ini menganggu,” kata Graeme Edgeler, seorang pengarang dan pengulas undang-undang.

Tarrant seterusnya akan muncul di mahkamah pada 14 Jun, selepas ditahan dalam tahanan pada bulan April dan diperintahkan menjalani penilaian psikiatri untuk menentukan sama ada dia layak untuk dibicarakan.

Polis memberitahu kira-kira 200 anggota keluarga mangsa serangan dan mangsa mengenai caj tambahan pada satu mesyuarat pada hari Selasa, kata polis.

Mohamed Hussein Mostafa, yang bapanya terbunuh di Masjid Al Noor, berkata beliau gembira kerana kejadian itu dianggap sebagai tindakan pengganas, terutama sekali kerana komuniti Islam sering “dikritik” oleh media dan ahli politik sebagai pelaku keganasan sejak Serangan 9/11.

“Ia akan menjadi ingatan di minda rakyat bahawa keganasan tidak mempunyai bangsa atau agama,” katanya kepada Reuters menerusi mesej Whatsapp. “Saya gembira kerana dia akan dijadikan contoh … supaya keganasan semacam itu tidak akan berlaku lagi.” – 21 Mei 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.