POLIS Indonesia menembak gas pemedih mata untuk meleraikan demonstrasi di pusat bandar Jakarta awal pagi Rabu selepas perhimpunan menentang pemilihan Presiden Joko Widodo, kata seorang wartawan AFP.

Suruhanjaya pilihan raya negara itu pada Selasa mengeluarkan keputusan rasmi yang mengesahkan Widodo, 57, telah mengalahkan jeneral tentera Prabowo Subianto untuk jawatan presiden dalam tinjauan yang diadakan pada 17 April.

Subianto berkata beliau akan mencabar keputusan di mahkamah, dan memberi amaran bahawa dakwaan penipuan yang meluas itu dapat mencetuskan protes jalanan.

Beberapa ribu orang bergelut untuk menyokong Subianto di pejabat pengawas pemilihan di pusat kota Jakarta, Selasa.

Bantahan itu berakhir dengan aman, tetapi polis menggunakan peralatan rusuhan melepaskan gas pemedih mata ke atas beberapa orang penunjuk perasaan yang enggan meninggalkan kawasan itu sambil bertindak melontar bunga api dan objek lain di polis.

Terdahulu, lebih daripada 30,000 tentera telah ditempatkan di seluruh ibu kota dalam jangkaan protes selepas keputusan pilihan raya rasmi diumumkan.

Ketegangan juga semakin meningkat sejak polis mengatakan pada minggu lalu bahawa mereka telah menahan berpuluh-puluh suspek yang berkaitan militan Islam yang telah dirancang untuk menyebabkan kekacauan dengan membom protes selepas pilihan raya.

Bulan lalu, 245,000 calon mencalonkan diri untuk jawatan awam dalam pilihan raya Indonesia, dari jawatan presiden dan kerusi Parlimen ke jawatan tempatan – pertama kali diadakan pada hari yang sama. – 22 Mei 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.