JABATAN Kehakiman AS mendakwa pengasas WikiLeaks Julian Assange pada hari Khamis dengan 17 tuduhan jenayah.

Dia didakwa melanggar undang-undang kerana menerbitkan nama-nama sumber rahsia. Dia dibantu oleh bekas perisik tentera, Chelsea Manning dalam memperoleh akses kepada maklumat sulit.

Dakwaan itu berlaku lebih kurang sebulan selepas Jabatan Kehakiman membongkar kes jenayah yang lebih khusus terhadap Assange.

Assange pada mulanya didakwa bersekongkol dengan Manning untuk mendapatkan akses kepada komputer kerajaan sebagai sebahagian daripada kebocoran pada tahun 2010 oleh WikiLeaks mengenai beratus-ratus ribu laporan ketenteraan AS mengenai perang di Afghanistan dan Iraq.

Kes ini menimbulkan persoalan mengenai kebebasan media, termasuk sama ada Jabatan Kehakiman sedang mengenakan Assange untuk tindakan – seperti menerbitkan maklumat rahsia – yang lazimnya dilakukan wartawan.

Seorang peguam Assange mengatakan bahawa “tuduhan tidak pernah berlaku” terhadap anak guamnya dan mengancam semua wartawan yang ingin memberitahu orang ramai mengenai tindakan yang diambil oleh kerajaan AS.

Barry Pollack berkata, dakwaan yang dikenakan Assange dengan “sumber yang menggalakkan untuk memberikan maklumat yang benar dan untuk menerbitkan maklumat itu”.

Pegawai AS berkata, mereka percaya Assange menyimpang jauh di luar asas perlindungan maklumat.

WikiLeaks menggambarkan dirinya sebagai pakar dalam penerbitan “bahan rasmi yang sulit tetapi terhad hanya yang melibatkan peperangan, pengintipan dan rasuah”.

Assange kini melawan ekstradisi ke Amerika Syarikat, selepas Ecuador pada April membatalkan suaka tujuh tahun di kedutaan mereka London. Dia ditangkap hari itu, 11 April oleh polis British ketika dia meninggalkan kedutaan itu.

Dia kini menjalani hukuman selama 50 minggu di penjara London kerana ikat jaminnya terbatal apabila dia melarikan diri ke kedutaan Ecuador pada tahun 2012.

Keputusan untuk mendakwa Assange dengan jenayah pengintipan agak luar biasa. Kebanyakan kes yang melibatkan kecurian maklumat dilakukan oleh kakitangan kerajaan, seperti Manning, dan bukannya pengintip sendiri menyiarkan maklumat itu.

Dakwaan yang lebih berat oleh Jabatan Kehakiman terhadap Assange tidak mengejutkan. Di bawah peraturan ekstradisi, AS hanya mempunyai masa selama 60 hari dari tarikh penangkapan Assange di London untuk membuat lebih banyak tuduhan. Selepas itu, kerajaan luar pada umumnya tidak menerima lagi tuduhan.

Awal bulan ini, Manning telah diarahkan kembali ke penjara kerana enggan memberi keterangan kepada hakim mahkamah tinggi.

Hakim Daerah AS, Anthony Trenga memerintahkannya untuk terus dipenjara sama ada dia bersetuju untuk memberi keterangan atau sampai tempoh berakhir dalam masa 18 bulan. Dia juga dikenakan denda yang $500 sehari selepas 30 hari dan $1,000 sehari selepas 60 hari.

Manning sudah menghabiskan masa dua bulan di penjara kerana menolak sepina sebelum memberi keterangan kepada hakim yang menyiasat WikiLeaks. Dia dibebaskan minggu lepas apabila tamat tempoh, tetapi pihak pendakwa dengan segera menahannya dengan sepina baru untuk memberi keterangan kepada hakim baru.

Manning telah memberi pelbagai alasan untuk menolak memberi keterangan, tetapi pada dasarnya mengatakan dia menganggap proses keseluruhan penghakiman tidak boleh diterima. – 24 Mei 2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.