PRESIDEN Amerika Syarikat, Donald Trump, mengisytiharkan “darurat kebangsaan” kerana konflik dengan Iran dan menafikan bantahan daripada Kongres untuk membolehkan penjualan senjata bernilai lebih dari AS8 bilion ke Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Jordan.

Pentadbiran Trump memaklumkan kepada jawatankuasa kongres bahawa ia akan meneruskan penjualan 22 inventori ketenteraan ke tiga negara.

Ahli Kongres berusaha menghalang penjualan peralatan ketenteraan ke Arab Saudi dan UAE selama berbulan-bulan sebelum ini kerana perang akan melibatkan orang awam khususnya dalam serangan udara di Yaman, serta pelanggaran hak asasi manusia.

Setiausaha Negara AS Mike Pompeo berkata pada hari Jumaat bahawa penjualan senjata diperlukan kerana sebarang kelewatan akan meningkatkan risiko bagi rakan AS ketika ketidakstabilan yang disebabkan oleh Iran.

“Penjualan ini akan menyokong sekutu kita, meningkatkan kestabilan Timur Tengah, dan membantu negara-negara ini untuk menghalang dan mempertahankan diri mereka dari Republik Islam Iran,” kata Pompeo dalam satu kenyataan.

Beberapa ahli politik dan pembantu kongres telah memberi amaran pada awal minggu lalu bahawa Trump kecewa dengan dengan Kongres kerana menghalangnya menjual senjata seperti peluru berpandu Raytheon Co ke Arab Saudi. Trump ketika itu mempertimbangkan untuk menggunakan kelemahan dalam undang-undang kawalan senjata untuk meneruskan hasratnya dengan mengisytiharkan “darurat kebangsaan”.

Undang-undang kawalan senjata Amerika Syarikat membolehkan Kongres menolak penjualan senjata ke negara-negara asing tetapi pengecualian dalam undang-undang membenarkan presiden untuk mengetepikan perlunya kelulusan kongres dengan mengisytiharkan “darurat kebangsaan”.

“Saya kecewa, tetapi tidak terkejut, bahawa Pentadbiran Trump telah gagal sekali lagi untuk mengutamakan kepentingan keselamatan jangka panjang negara kita atau menentang hak asasi manusia, dan sebaliknya memberikan bantuan kepada negara-negara autoritarian seperti Arab Saudi,” kata Senator Bob Menendez dalam satu kenyataan.

Menendez adalah salah seorang anggota Kongres yang mengkaji semula jualan itu kerana beliau adalah ahli Demokrat peringkat di Senat Jawatankuasa Hubungan Luar Negeri.

Beliau berkata, dalam menjelaskan campur tangannya, “menggambarkan tingkah laku Iran yang ganas”. Tetapi Menendez berkata pentadbiran AS gagal memenuhi definisi undang-undang “darurat” dan dia bersumpah untuk bekerjasama dengan pembuat undang-undang untuk mengatasi keputusan itu.

“Nyawa berjuta-juta orang bergantung kepadanya,” kata Menendez.

Ketegangan antara Iran dan AS berlaku bulan ini, satu tahun selepas Trump menarik AS keluar dari perjanjian nuklear 2015. Banyak ahli Demokrat menyatakan keraguan tentang ancaman Iran, dengan mengatakan pentadbiran Trump melebih-lebihkan ancaman itu.

Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan Luar Negara dari Republikan, Senator Jim Risch, pada hari Jumaat berkata beliau telah menerima maklumat rasmi tentang niat AS untuk bergerak ke hadapan dengan “sejumlah penjualan senjata”.

Dalam satu kenyataan, Risch berkata, “Saya menyemak dan menganalisis justifikasi undang-undang untuk tindakan ini dan implikasi yang berkaitan.” – 25 Mei 2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.