PIHAK keselamatan Lubnan menafikan tuduhan kumpulan hak asasi manusia bahawa mereka telah memaksa pelarian Syria untuk menandatangani dokumen mengatakan mereka bersetuju untuk kembali ke negara asal mereka.

Human Rights Watch (HRW) dan empat kumpulan lain yang mendakwa dalam laporan pada hari Jumaat bahawa kakitangan di Direktorat Keselamatan Awam Lubnan mengusir sekurang-kurangnya 16 orang Syria selepas memaksa mereka menandatangani “borang penghantaran balik secara sukarela”.

Sekurang-kurangnya lima daripada 16 orang pelarian berdaftar, sekurang-kurangnya 13 “menyatakan ketakutan mereka tentang penyeksaan atau penganiayaan jika kembali ke Syria,” kata kumpulan hak asasi itu dalam satu kenyataan.

Direktorat Keselamatan Umum Lubnan berkata ” menafikan sekeras-kerasnya ia memaksa mana-mana orang Syria untuk menandatangani apa-apa dokumen”, dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh agensi rasmi NNA.

“Mana-mana orang Syria yang tiba di Lubnan dan tidak memenuhi syarat kemasukan … dan mahu pergi ke Syria kerana mereka tidak mahu tinggal di negara tempat tinggal mereka atas beberapa sebab, menandakan pengisytiharan tanggungjawab untuk memilih untuk kembali secara sukarela,” katanya.

Bagaimanapun, kenyataan itu menyatakan bahawa agensi itu “telah bekerja dan menyelaras dengan semua organisasi antarabangsa” untuk memudahkan kepulangan pelarian.

Pengusiran terbaru berkata mereka ditekan oleh agensi kerajaan di lapangan terbang itu, kata HRW.

“Pihak berkuasa Lubnan tidak boleh mengusir sesiapa sahaja ke Syria tanpa terlebih dahulu memberi mereka peluang yang adil untuk mendapatkan perlindungan dan memastikan mereka tidak menghadapi risiko penganiayaan, penyeksaan, atau lain-lain bahaya serius,” kata Lama Fakih, yang bertindak bertindak sebagai pengarah Timur Tengah HRW.

Salah seorang pelarian memberitahu bahawa agensi pelarian PBB UNHCR tidak dimaklumkan bahawa dia sedang diusir, dan apabila ia telah diusir, ia sudah terlambat.

Lubnan telah menjadi tuan rumah lebih daripada 1.5 juta pelarian Syria, menjadi beban kepada negara yang mempunyai penduduk hanya kira-kira 4.5 juta orang sejak perang saudara Syria pada tahun 2011.

Semasa pertempuran telah kendur atau berakhir di banyak kawasan di Syria, PBB telah menekankan bahawa semua pulangan harus sukarela.

Kumpulan hak asasi berkata, 74 peratus penduduk Syria di Lebanon tidak mempunyai dokumen sah dan menghadapi risiko ditahan.

Media tempatan di Lubnan telah melaporkan bahawa Majlis Tertinggi Pertahanan, yang keputusannya tidak disiarkan kepada umum, baru-baru ini mengarahkan Pengarah Keselamatan Umum untuk mengusir semua orang Syria yang memasuki negara ini secara haram.

Agensi berita rasmi NNA, yang mengutip “laporan keselamatan”, berkata pada hari Jumaat bahawa pihak berkuasa Lubnan telah menghantar 301 orang Syria antara 7 dan 20 Mei.

Perang Syria telah membunuh lebih 370,000 orang dan berjuta-juta melarikan diri ke negara jiran dan di luar negara.

Perang itu tercetus pada bulan Mac 2011 dengan tindakan ganas terhadap demonstrasi anti-kerajaan. – 26 Mei 2016

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.