EMIR Qatar, Sheikh Tamim Hamad Al Thani, telah menerima jemputan dari Raja Saudi Salman untuk menghadiri sidang kemuncak Majlis Kerjasama Teluk (GCC) pada 30 Mei nanti, kata kementerian luar Qatar dalam satu kenyataan.

Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Luar Sheikh Mohammed Abdulrahman Al Thani, menerima jemputan itu ketika bertemu dengan Setiausaha Agung GCC Abdullatif Rashid Al Zayani di Doha pada hari Ahad.

Awal bulan ini Raja Salman telah mencadangkan mengadakan dua kali pertemuan di Mekah pada akhir 30 Mei untuk membincangkan “pencerobohan dan akibatnya” di rantau baru-baru ini, menurut Agensi Media Saudi.

Pengumuman itu susulan serangan dron terhadap depot minyak di kerajaan dan serangan terhadap empat kapal, termasuk dua kapal tangki minyak Saudi, di luar pantai Emiriah Arab Bersatu.

Riyadh menuduh Tehran memerintahkan serangan dron baru ke dua stesen minyak di negara itu, yang dituntut oleh kumpulan Houthi Yaman.

Iran menafikan ia berada di belakang serangan dan seorang komander tentera kanan Iran dipetik sebagai berkata negaranya tidak mencari perang.

Arab Saudi berkata, pada hari Ahad ia menembak jatuh pesawat bom yang dilancarkan oleh pemberontak Houthi di Yaman untuk menyerang sebuah lapangan terbang, dalam beberapa siri serangan.

Tentera udara Saudi memintas dan memusnahkan dron yang menyasarkan lapangan terbang Jizan, dekat dengan sempadan selatan berhampiran Yemen, gabungan yang diketuai oleh Saudi-UAE yang memerangi pemberontak.

Seorang pemimpin Houthi berkata pada hari Ahad, kumpulan itu menyambung semula serangan dron terhadap Arab Saudi bulan ini sebagai tindak balas terhadap apa yang dipanggilnya “inisiatif perdamaian” oleh pemberontak.

Ketegangan di Teluk telah meningkat sejak keputusan AS pada awal Mei untuk menghantar kapal pengangkut yang pembawa pesawat dan pengebom B-52 untuk menunjukkan kekuatan terhadap apa yang dikatakan pemimpin Washington adalah rancangan Iran yang akan menyerang aset AS.

Tiada bukti yang diberikan atas dakwaan Iran mahu menyerang AS.

Washington berkata bantuan ketenteraan terbaru itu sebagai tindak balas kepada “kempen” serangan baru-baru ini termasuk roket yang dilancarkan ke Zon Hijau di Baghdad, alat peledak yang merosakkan empat kapal tangki berhampiran pintu masuk ke Teluk, dan serangan dron oleh pemberontak Yaman di depot minyak Saudi.

Pada bulan Jun 2017, Arab Saudi, Mesir, Bahrain dan Emiriyah Arab Bersatu memutuskan hubungan dengan Qatar dan mengenakan sekatan darat, laut, dan udara di negara Teluk.

Mereka menuduh Doha menyokong “keganasan” dan mengharamkan pergerakan politik pembangkang, seperti Ikhwanul Muslimin.

Qatar telah berulang kali menafikan tuduhan itu sebagai tidak berasas. – 27 Mei 2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.