IRAN bersedia untuk berdialog dengan negara-negara jiran di Teluk untuk menangani ketegangan yang semakin meningkat di Timur Tengah, kata timbalan menteri luarnya.

Abbas Araqchi membuat komen mengenai lawatannya ke Qatar di mana beliau bertemu dengan Menteri Luar Sheikh Mohammed Abdulrahman Al Thani di ibu kota Doha.

Kedua-dua pihak “menyatakan kebimbangan mereka tentang peningkatan dan masalah di rantau ini,” kata kenyataan Kementerian Luar Qatar.

Ketegangan meningkat antara Iran di satu pihak dan Amerika Syarikat dan sekutunya Teluk Arab Saudi dan Emiriyah Arab Bersatu (UAE) di pihak yang lain. Washington telah mengerahkan armada laut dan pesawat pengebom, dan mengumumkan rancangan untuk menggunakan 1,500 tentera AS ke Timur Tengah – yang mendorong ketakutan konflik.

Sementara itu, Penasihat Keselamatan Kebangsaan Donald Trump, John Bolton, yang dituduh mempromosikan “perubahan rejim” di Iran – tiba di UAE pada Selasa sebelum rundingan dijadualkan Rabu.

Perang mulut antara Iran dan AS meningkat selepas serangan terhadap kapal tangki minyak di Teluk bulan ini. Washington menyalahkan Tehran atas serangan, tetapi Iran menafikan tuduhan itu.

Bolton berkata minggu lepas AS mempunyai maklumat mendalam dan serius mengenai ancaman yang ditimbulkan oleh Iran, tetapi tidak memberikan butiran.

Menteri Luar Iran Mohammad Javad Zarif mengkritik Trump selepas mengatakan Washington tidak mencari perubahan rejim di Iran tetapi hanya berminat untuk menghalangnya daripada mendapatkan senjata nuklear.

Presiden Iran, Hassan Rouhani berkata pada bulan Oktober, Amerika Syarikat mahukan perubahan rejim di Iran, sambil menambah pentadbiran Trump adalah yang paling bermusuhan dengan Republik Islam sejak dekad lalu. – 29 Mei 2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.