Peserta himpunan mula jerit ‘Pariah Moorthy’, kata Azwanddin

0

PRESIDEN Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Datuk Azwanddin Hamzah menafikan bahawa dia telah menghina Menteri di Jabatan Perdana Menteri, P. Waythamoorthy dengan gelaran pariah.

Azwanddin didakwa mengeluarkan kata-kata tersebut dalam perhimpunan Gerakan Rakyat Malaysia (Geras) di Dataran Seni Klang pada 25 Disember 2018.

Waythamoorthy menyatakan bahawa kata-kata itu diterbitkan semula oleh media cetak dan di Internet.

Susulan itu pada 13 Mac, Waythamoorthy telah memfailkan saman fitnah terhadap Azwanddin atas dakwaan perkauman yang diucapkan.

Tuntutan itu difailkan di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur pada 13 Feb melalui Messrs Azri Lee Swee Seng & Co.

Katanya, suspek itu telah memalukan dan memudaratkan reputasinya.

Dia sedang memohon injunksi untuk menghalang Azwanddin, atau ejennya, daripada mengulangi kata-kata yang dikatakan fitnah, serta ganti rugi umum, ganti rugi dan ganti rugi, kos dan bantuan lain yang dianggap sesuai oleh mahkamah.

Namun, berdasarkan salinan kenyataan Azwanddin terhadap saman fitnah yang difailkan Waythamoorthy, defendan mendakwa bahawa dia hanya mengulangi apa yang dia dengar daripada orang ramai dalam perhimpunan itu.

“Defendan (Azwanddin) menyatakan bahawa perkataan paria yang disebut ketika itu, dia telah ‘dicucuk’ (diapi-apikan) oleh hadirin di situ lebih dari sekali, dan katanya, dia hanya berkata demikian melalui apa yang didengarinya daripada orang ramai.

“Kenyataan (Azwanddin) itu tidak merujuk kepada pihak plaintif (Waythamoorthy) itu sebagai individu atau menteri atau mempunyai ’kelas bawahan’ seperti yang didakwa, tetapi merujuk kepada persepsi plaintif yang dicipta oleh media atau orang ramai berhubung tindakan dan kata-katanya, dan dari segi latar belakang atau sejarah isu sensitif bangsa, agama, (dan) hak asasi manusia.

“Defendan menyatakan bahawa perkataan”pariah” bukanlah intipati ucapannya, tetapi hanya disebut berikutan hasutan dan pendorongan orang ramai,” menurut kenyataan pembelaan itu.

Sementara itu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini telah menetapkan tarikh 16 Ogos depan sebagai hari pertama pendengaran dakwaan kes mengeluarkan kata-kata perkauman.

Peguam Annou Xavier, yang mewakili Waythamoorthy dan Peguam Sarah Abishegam mewakili Azwanddin. – 31 Mei 2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.