MAKIN dikecam, makin berani Bangsa DAP meneruskan lakonan aktiviti pengagihan zakat.

Pada mulanya, Adun Pulau Tikus, Chris Lee Chun Kit dikritik netizen kerana sibuk mencari perhatian dengan mencampuri hal urusan orang Islam.

Kemudian, rakan politiknya, Ahli Parlimen Batu Kawan, Kasthuri Patto juga berdegil dan mengulangi lakonan Lee Chun.

Apakah agaknya agenda yang cuba dimainkan oleh Bangsa DAP ini?

Berikut adalah kupasan ahli pemikir Islam, Dr. Ahmad Sanusi Azmi mengenai sebab DAP beriya-iya mahu mengambil watak pengagih zakat:

1. DAP adalah parti yang mendokong pemikiran liberal dan sekular. Mereka sebelum ini tegar menyifatkan perjuangan Islam sebagai Taliban dan membawa kepada kemunduran. Anehnya, dalam bulan Ramadan ini mereka beriya-iya pula mengagihkan harta zakat, salah satu daripada asas perjuangan Islam.

2. Ketika Rasulullah dihina dan penghina tersebut menerima hukuman, Lim Kit Siang tampil mempersoalkan hukuman terhadap lelaki yang menghina Rasulullah tersebut. Kata Kit Siang, hukuman tersebut keterlaluan. Penghina Rasulullah dibela, anehnya pemberian harta zakat mereka bersungguh pula mereka agihkan.

3. Menurut Astro Awani, Nga Kor Ming pula pernah menghina sambutan Aidilfitri, dengan menyifatkan sedekah di hari tersebut sebagai rasuah. Aidilfitri dihina, anehnya bila tiba Ramadan ini mereka bersungguh pula terlibat dengan urusan pengagihan duit zakat.

4. YB Batu Kawan dalam satu coretan di dalam Facebook pernah memerli Kelantan dengan menyatakan seolah hiburan bagi orang Kelantan adalah kanak-kanak wanita. Ini seakan memerli isu perkahwinan kanak-kanak yang berlaku di Kelantan.

Malah YB yang sama dalam satu ucapan di Parlimen seakan mempertahankan hak menukar agama yang dilihat oleh Muslim seakan hak kebebasan untuk murtad. Semalam, YB yang sama pula beriya terlibat dalam pengagihan zakat di Masjid di Pulang Pinang.

5. Mengapa penghina agama tiba-tiba bersungguh terlibat dalam agihan zakat buat Muslim? Nah! mereka inilah penunggang agama yang sebenar. Malah inilah konsep sekular yang hanya melihat Islam hanya sekadar urusan ibadah sahaja.

Apabila agama dilihat memberi mileage politik, maka bersegeralah mereka melompat masuk ke masjid untuk memberi sokongan. Apabila agama dilihat memberi ancaman kepada pemikiran liberal dan sekular, melompat-lompatlah mereka membantah malah menghina Islam.

Semoga Allah memelihara agama ini. – 2 Jun 2019.

1 COMMENT

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.