MALAYSIA baharu sejak 9 Mei 2018 akan menempa sejarah hitam tersendiri apabila negara bakal memiliki timbalan perdana menteri (TPM) dari kalangan bangsa Cina DAP tidak lama lagi, mengakhiri dominasi bangsa Melayu yang menyandang 12 kerusi TPM sejak negara mencapai kemerdekaan tahun 1957.

Ini kerana Datuk Seri Anwar Ibrahim yang bakal menjadi perdana menteri ke-8 akan melantik Lim Guan Eng, anak Lim Kit Siang ini dari Developers Action Party (DAP) sebagai timbalan perdana menteri selepas Tun Dr Mahathir Mohamad menyerahkan jawatan perdana menteri kepada beliau, seperti yang dijanjikan.

Wajarkah Guan Eng jadi TPM? Selain mempunyai 42 ahli Parlimen yakni kedua terbanyak selepas PKR yang memiliki 50 ahli Parlimen, rakyat Malaysia yang ‘bijaksana’ termasuk pengundi Melayu telah ‘menghadiahkan’ DAP dengan jumlah ADUN paling ramai (109 ADUN) berbanding mana-mana parti dalam Pakatan Harapan.

Apa akan jadi apabila Malaysia ada TPM bangsa Cina DAP? Masyarakat Cina akan sekali lagi bersatu pada pilihan raya umum ke-15 untuk memberikan undi mereka pada DAP, sekaligus melenyapkan harapan gandingan UMNO-PAS dan BN untuk meraih undi masyarakat Cina buat MCA atau mana-mana parti lain. Apa kata Melayu bersatu? Tak boleh sebab itu rasis, kalau Cina bersatu itu perpaduan – kata bangsa DAP.

Siapa ganti menteri kewangan? Siapa lagi kalau bukan Rafizi Ramli yang bakal dikawal Tony Pua selaku timbalan menteri kewangan, sahabat baik sama-sama fitnah BN dari segenap sudut. Apabila Rafizi jadi menteri kewangan, kita boleh tengok dia buat magik turunkan harga minyak, turunkan harga barang dan tunai semua janji-janjinya sebelum PRU14 yang bertaraf ‘bulan & bintang’. Jangan lupa kurangkan hutang negara yang cecah lebih RM1 trilion selepas setahun Pakatan Harapan berkuasa.

Sedarlah orang Melayu, nasib kita dan anak-cucu tidak boleh dipertaruhkan untuk melihat bangsa lain memerintah dan menguasai negara ini, kek ekonomi kita semakin menyusut, peruntukan sekolah kebangsaan dikecilkan tetapi SJKC dan SJKT terus diperkayakan walaupun hutang negara makin naik, agama Islam dihuru-harakan, dana zakat diperolok-olok dan keadilan untuk bangsa kita semakin samar, mungkin ditiadakan suatu hari nanti.

Sedarlah rakyat Malaysia, apakah kehidupan kita jadi lebih baik, lebih senang bila Pakatan Harapan memerintah negara ini? Apakah hutang negara dah turun? Apakah harga barang sudah turun? Apakah anak-anak kita belajar di universiti secara percuma? Apakah kita balik kampung tak perlu lagi bayar tol? Apakah nilai ringgit naik seperti dijanjikan? Apakah prospek perniagaan dan ekonomi makin baik? Terlalu banyak untuk ditanya dan untuk difikirkan sebenarnya…

AMRAN AHMAD NOR,
Timbalan Pengerusi Gagasan 3 (G3) dan bekas pegawai khas Guan Eng.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.