PRESIDEN Turki Recep Tayyip Erdogan menjadi pengapit kepada perkahwinan bekas pemain bola sepak antarabangsa Jerman, Mesut Ozil.

Ozil yang berumur 30 tahun itu telah berkahwin di Istanbul pada Jumaat baru-baru ini.

Pemain bola sepak yang mempunyai darah keturunan daripada Turki itu mencetuskan kontroversi tahun lalu apabila dia bergambar dengan Erdogan, menimbulkan persoalan mengenai kesetiaan pemain bola sepak Jerman itu menjelang kempen Piala Dunia 2018.

Pemimpin Turki tiba pada waktu petang untuk majlis hari Jumaat di sebuah hotel mewah di tebing Bosphorus untuk melihat bekas pemain tengah Arsenal berkahwin dengan tunangnya, bekas Miss Turkey, Amine Gulse.

Selepas 92 penampilan Jerman, termasuk peranan utama dalam kemenangan Piala Dunia 2014, Ozil tiba-tiba keluar dari skuad kebangsaan Julai lalu, menuduh pegawai sukan bola sepak Jerman bersikap perkauman.

Ozil mengumumkan pada Mac bahawa dia telah meminta Erdogan menjadi pengapitnya.

Ketua Canselor Jerman, Angela Merkel adalah antara individu yang memberi kritikan terhadap jemputan itu.

Helge Braun, seorang CDU memberitahu akhbar Bild bahawa ia “membuat orang sedih” bahawa Ozil akan membuat langkah sedemikian walaupun telah dikritik secara mendadak oleh orang Jerman dalam pertemuan pertamanya dengan Erdogan.

Ozil telah bertarikh Gulse sejak tahun 2017 dan pasangan itu mengumumkan pertunangan mereka pada bulan Jun 2018.

Pemain bola sepak, Jerman generasi ketiga itu mencetuskan kontroversi apabila bergambarkan bersama Erdogan pada Mei lalu.

Selepas kekacauan Piala Dunia, Ozil mengumumkan peletakan jawatannya dari skuad kebangsaan, berkata: “Saya (adalah orang) Jerman apabila kita menang, (tetapi menjadi) pendatang ketika kita kalah,” katanya.

Erdogan sering menghadiri majlis perkahwinan selebriti di Turki yang merupakan salah satu strategi kempennya ketika pilihan raya.

Kehadirannya di perkahwinan Ozil ketika pilihan raya yang bakal berlangsung pada 23 Jun amat diperlukan selepas pengundian asal pada bulan Mac telah dibatalkan berikutan kemenangan bagi pembangkang utama Parti Rakyat Republikan . – 8 Jun 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.