PRESIDEN sementara Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev, yang dipilih sebagai pengganti ketua veteran Nursultan Nazarbayev mengekalkan pengaruhnya apabila memenangi pilihan raya presiden dengan kemenangan yang tipis.

Nazarbayev, yang mengetuai pengeluar minyak Kazakhstan selama hampir tiga dekad, memilih diplomat kerjaya berusia 66 tahun sebagai penggantinya ketika dia melangkah turun pada bulan Mac.

Dalam perkongsian kuasa, Nazarbayev, 78, kekal sebagai pengerusi Majlis Sekuriti yang berpengaruh dan memimpin parti Nur Otan yang berkuasa.

Dengan Tokayev memenangi hampir 71% undi dalam pertandingan enam penjuru yang tidak diketahui oleh pengundi-pengundi di Kazakhstan, pihak lawan mengecam pemilihan itu sebagai tidak adil, menyebabkan bantahan awam walaupun undang-undang sekatan Kazakhstan mengenai kebebasan bersuara.

Pemantau dari Organisasi untuk Keselamatan dan Kerjasama di Eropah berkata “kekurangan perhatian terhadap hak asasi, termasuk tahanan penunjuk perasaan yang aman, dan penyimpangan suara yang meluas pada hari pemilihan, menunjukkan rasa hormat terhadap standard demokrasi.

“Isnin jumlah penunjuk perasaan lebih kecil apabila beratus-ratus polis berkumpul di taman Almaty di mana perhimpunan Ahad berlaku.

Majoriti media tempatan tidak mengkritik Nazarbayev, dan media sosial dan platform pemesejan dalam talian dibatasi pada pemilihan hari Ahad.Sementara itu, Tokayev menerima tahniah dari para pemimpin Asia Tengah seperti Presiden Uzbekistan dan Kyrgyzstan.

“Kita mesti bersatu untuk bekerja untuk masa depan Kazakhstan,” kata laman web kempen Tokayev.

Anak perempuan sulung Nazarbayev, Dariga menjadi penceramah Senat pada bulan Mac, jawatan yang sebelum ini dipegang oleh Tokayev, dan ahli keluarga bekas presiden mengawal beberapa aset perniagaan utama seperti bank terbesar Kazakhstan, Halyk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.