MOSCOW mempunyai sebab untuk mempercayai bahawa Presiden Kazakhstan yang baru dilantik Kassym-Jomart Tokayev akan terus menjalin hubungan baik negara dengan mereka, kata laporan berita Sputnik, yang memetik Presiden Rusia, Vladimir Putin.

“Presiden Tokayev mengambil pengajian di Moscow dan dia tahu Rusia dengan sangat baik.

“Saya mempunyai sebab untuk mempercayai bahawa orang ini, tentu saja akan meneruskan trend ini, yang dilakukan oleh Presiden Nursultan Abashuly Nazarbayev, Kazakhstan, untuk persetujuan lebih lanjut dengan Rusia dan membina hubungan kita yang bersekutu.

“Dalam setiap hala tuju negara termasuk pelbagai industri, seperti pertanian dan teknologi berteknologi tinggi, “kata Putin dalam temu bual dengan penyiar MIR.

Presiden itu turut  mengingatkan bahawa Rusia dan Kazakhstan mempunyai projek perspektif.

“Kami benar-benar berharap semua yang kami merancang akan menjadi kenyataan, saya tidak mempunyai alasan untuk mempercayai bahawa kami boleh gagal,” kata Putin.

Putin menyatakan bahawa peluang untuk kerjasama antara Moscow dan Nur-Sultan (dahulunya dikenali sebagai Astana) dalam format dua hala dan pelbagai hala akan meningkat sebagai hubungan antara kedua-dua negara menguatkan.

“Ada beberapa perkara yang sangat besar, saya akan mengatakan, projek-projek yang besar, saya yakin mereka akan melaksanakan,” kata Putin. – 13 Jun 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.