BEKAS Presiden Sudan Omar al-Bashir muncul di khalayak untuk pertama kalinya sejak digulingkan oleh tentera beberapa bulan selepas protes besar-besaran terhadap 30 tahun pemerintahannya.

Dia dikawal ketat ketika dibawa dari penjara di ibukota Sudan, Khartoum, ke pejabat pendakwa raya.

Pihak pendakwa memberitahu dia menghadapi tuduhan “memiliki mata wang asing dan memperoleh kekayaan yang mencurigakan dan tidak sah”, menurut agensi berita rasmi SUNA.

Dia diberi tempoh satu minggu untuk memfailkan bantahan dan menafikan dakwaan rasuah.

Jika Omar tidak membuat rayuan, dia boleh hadir di mahkamah seawal minggu depan, kata Ketua Pemangku Ketua Sudan, Alwaleed Sayed Ahmed.

Di Khartoum, tindakan pendakwaan terhadap bekas presiden berusia 75 tahun itu mencetuskan kecaman dan keraguan daripada pengkritik terhadap pihak tentera.

Mereka beranggapan tindakan pendakwaan itu sebagai usaha mengalih perhatian daripada tindakan berdarah tentera terhadap penunjuk perasaan, serta keengganan tentera untuk menyerahkan kuasa kepada pentadbiran peralihan yang dipimpin oleh orang awam.

Mereka juga mempersoalkan kemungkinan Omar tidak menerima perbicaraan yang adil di Sudan atau dipertanggungjawabkan atas dakwaan yang pernah dikaitkan terhadapnya.

Omar, yang berkuasa dalam rampasan kuasa pada 1989, dikehendaki oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa atas dakwaan jenayah terhadap kemanusiaan dan pembunuhan beramai-ramai yang berkaitan dengan penyalahgunaan kuasa-kuasa Sudan di rantau Darfur negara antara 2003 dan 2008.

Sebaliknya, perbicaraan pertama Omar dilihat menjurus kepada tuduhan salah guna kuasa kerana cuba menghalang penunjuk perasaan yang mengadakan perhimpunan membantah kenaikan harga makanan dan krisis mata wang pada Februari lalu.

Pada masa itu, ketika penunjuk perasaan mengadakan perhimpunan di seluruh negara, Omar mengisytiharkan darurat. Di bawah undang-undang darurat Omar dikira melakukan kesalahan kerana membawa bersamanya lebih daripada $3000 tunai dalam mata wang asing.

Tetapi sejurus selepas dia digulingkan pada 11 April, Majlis Peralihan Ketenteraan (TMC), yang menggantikan bekas pemimpin itu, berkata pasukan keselamatan telah merampas lebih daripada $113 juta tunai dalam tiga jenis mata wang dari kediamannya.

Jika Omar didapati bersalah melanggar perintah darurat, dia boleh menghadapi sekurang-kurangnya 10 tahun penjara.

Pendakwa raya juga telah membuka siasatan jenayah lain terhadap Omar, termasuk tuduhan penggubahan wang haram, pembiayaan “keganasan” serta ” memerintahkan pembunuhan penunjuk perasaan” – yang kedua adalah kesalahan yang membawa hukuman mati di Sudan. – 17 Jun 2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.