SEMALAM, Datuk Seri Hishammuddin Hussein kena siasat dengan SPRM selama tujuh jam untuk bagi keterangan.

Bekas menteri pertahanan itu disiasat berhubung isu urus niaga ‘land swap’ membabitkan tanah-tanah milik kementerian pertahanan.

Beliau bagaimanapun berpuas hati dengan cara SPRM siasat beliau dan sedia bantu siasatan kes itu.

Tapi ada syaratnya.

Hishammuddin mahu SPRM tidak laku siasatan secara terpilih dalam kes pertukaran tanah dan 16 isu ‘land swap’ di bawah pentadbiran bekas perdana menteri sebelum ini juga disiasat.

“Jika hendak bercakap soal ‘land swap’, pastikan juga soal 16 lagi ‘land swap’ lain dibangkitkan. Jika bercakap mengenai prosedur, kena tengok juga apa prosedur yang digunakan sebelum ini semasa di bawah pentadbiran sebelum ini, sama ada oleh perdana menteri sebelum ini, atau menteri pertahanan sebelum ini,” katanya.

“Kalau perlu untuk bangkit apa-apa perkara, saya tidak teragak-agak untuk membantu kerana kita mahukan kebenaran.

“Mari kita siasat sedalam-dalamnya perkara ini,” tambahnya yang turut berharap agar siasatan seterusnya dijalankan tidak memilih bulu kerana apa yang diharapkan adalah keadilan.

Ditanya sekiranya 16 land swap yang menjadi diperkatakan itu berlaku semasa beliau menjawat jawatan menteri pertahanan, Hishammuddin berkata: “… saya dipanggil untuk beri keterangan mengenai land swap di Paloh, yang selainnya mungkin mereka perlu panggil lain-lain menteri terbabit juga, apa yang istimewa mengenai kes yang membabitkan saya ini?”.

Hishammuddin berkata apa yang dilakukannya berhubung land swap itu adalah demi kebajikan anggota tentera dan keluarga mereka.

“Kalau tidak – dari mana nak dapatkan wang untuk bina kem-kem mereka. Kalau dia orang nak pandai cakap, nak tuduh, dia orang seharusnya beri saya cadangan, apa yang boleh dibuat untuk kebajikan para anggota tentera dan keluarga mereka,” katanya.

Februari lepas, sebuah akhbar melaporkan Kementerian Pertahanan mendedahkan kerajaan rugi lebih RM500 juta bagi urus niaga ‘land swap’ membabitkan tanah milik kementerian itu yang dipercayai berlaku sejak 1997.

Menteri Pertahanan Mohamad Sabu dilaporkan berkata perkara itu terdedah hasil siasatan dibentangkan Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan (JKSTUPKK) yang dipengerusikan Ambrin Buang pada 28 Januari lepas.

Semua kerugian dan ketirisan itu dilapor membabitkan 16 projek ‘land swap’ yang terdiri daripada 1,183 hektar tanah milik Kementerian Pertahanan dengan nilai RM4.7 bilion dan kos projek RM4.8 bilion. – 24 Jun 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.