Friday, March 5, 2021
Home Berita Ahli Parlimen DAP pertikai nombor plat ‘TMJ’ dikecam

Ahli Parlimen DAP pertikai nombor plat ‘TMJ’ dikecam

0

HARI pertama mesyuarat kedua Parlimen tahun 2019 hari ini terus hangat dengan pelbagai isu termasuk berkaitan keluarga diraja.

Satu soalan diutarakan oleh Pang Hok Liong (PH-Labis), kepada Menteri Pengangkutan berhubung sama ada nombor plat ‘TMJ’ telah didaftarkan dengan pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) atau sebaliknya.

Pang Hok Liong sebelum ini mencetuskan kontroversi apabila berucap dalam masjid di Masjid Tenang Stesen, Johor 16 Mei lalu.

No plat ‘TMJ’ digunakan di beberapa kenderaan milik Tengku Mahkota Johor, Tunku Ismail Idris telah membangkitkan rasa kurang senang dikalangan pemimpin DAP terutamanya DAP Johor. Bagaimana pun netizen mengecam soalan yang dikemukakan Labis dan menganggap soalan itu sebagai bentuk provokasi yang menguji kesabaran orang Melayu.

Berjuta soalan kau boleh tanya wahai pengkhianat,  plate no jugak yg jadi bahan nafsu kau ye? Org kampung yg bersidang di kedai kopi pun boleh tanya byk soalan educated. Kalau aku tanya ko “bila parti kau nk berkubur boleh?” – LLL 

” MP Labis tu x bodoh. Dia sengaja. Dia nak tgk apa reaksi kita. Dia mencabar kita. Dia juga menunjukkan ketidakpuasan hatinya terhadap TMJ. Dia juga nak melihat setakat mana sokongan dari barua2 dan balaci2 Melayu. Perkara sebegini tidak akan berlaku tanpa sokongan dari barua2 dan balaci2 Melayu “- Nelliel Odelschwanck

” Xpuas hati isu ucapan dlam masjidlah tu. Zman skang bnyak puak2 cmni cabar kdaulatan negara. Puak cmni mne berani mmg bacul. Klau xdftar nombor plate baik xyah bayar nmbor tu dkt JPJ baik free2 je letak dkt kreta. Dngki lah tu sbab xdpat pkai bugatti.” – Hanafi

Walau bagaimanapun, berdasarkan kandungan Aturan Urusan Mesyuarat 1 Julai 2019 yang boleh diakses menerusi laman web Parlimen, soalan berkenaan tidak sempat dijawab dalam sesi jawab lisan dan hanya diberikan berbentuk bertulis. – 1 Julai 2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.