KERAJAAN perlu menunaikan janji untuk membantu kaum India seperti yang dijanjikan dalam manisfesto pilihan raya Pakatan Harapan (PH), kata V Ganabatirau.

Exco Kerajaan Negeri Selangor itu berkata antara janji manifesto itu adalah memperkenalkan skim serupa Felda dan Felcra kepada kaum India yang disisihkan atas nama pembangunan sejak bertahun-tahun.

Ganabatirau berkata, masyarakat India berminat bekerja di sektor perladangan jika diberi peluang dengan kemudahan yang baik dan pelan pendapatan tetap.

“Dengan memberi tanah kepada keluarga untuk membangun sama seperti Felda dan Felcra, tentunya ini akan menarik penduduk tempatan terutamanya orang India yang telah menyumbang secara signifikan pada masa lalu untuk bekerja di sektor ini dan meningkatkan taraf hidup mereka,” katanya.

Felda dan Felcra adalah agensi kerajaan yang menangani penempatan semula penduduk luar bandar yang miskin ke kawasan-kawasan yang baru dibangun agar meningkatkan taraf ekonomi mereka.

Ganabatirau mendakwa sumbangan orang India dalam sektor perladangan selama beberapa dekad sudah dilupakan.

Katanya, banyak syarikat perladangan besar yang kini menjadi sebahagian daripada GLC dibina dari peluh orang India.

Jelasnya, Malaysia pernah dikenali sebagai negara pertanian utama sebelum tahun 1980 di mana getah, minyak sawit merupakan eksport utama ke dunia.

“Malangnya, sumbangan ini tidak diiktiraf oleh syarikat-syarikat ini. Tiada skim perkongsian ekuiti atau tanah yang ditawarkan kepada orang India ini.

“Mereka dianggap sebagai pekerja terutamanya daripada merawat mereka sebagai rakan kongsi,” katanya.

Selain itu Ganabatirau berkata, di kebanyakan tempat pekerja India terpaksa berpindah ke kawasan lain dan digantikan dengan pekerja asing dari Indonesia, Bangladesh, Nepal dan India.

“Apabila bimbingan yang betul hilang, kaum India ini hilang dalam perkembangan pesat negara. Kemiskinan bandar, kurang peluang pekerjaan, tekanan menyumbang kepada keadaan miskin India hingga kini.

“Kerajaan harus berfikir dan merancang di sepanjang garis ini dan bukannya membawa Bangladesh, Nepal atau Afrika,” katanya. – 4 Julai 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.