BARU-BARU ini Timbalan Menteri Pendidikan Teo Nie Ching berkata Kementerian Pendidikan Malaysia sedang mengkaji keperluan untuk menubuhkan Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan (SMJK) Tamil.

Hal ini mendapat bantahan keras dari Mahdzir Khalid yang merupakan bekas Menteri Pendidikan Malaysia.

Menurut Mahdzir, Malaysia mempunyai satu sekolah aliran Tamil iaitu Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (SRJK) Tamil untuk murid sekolah rendah berbangsa Tamil, namun sekolah itu menghadapi masalah kekurangan murid.

Penubuhan versi menengah pula dilihat tidak relevan kerana bukan sahaja kekurangan pelajar Tamil tetapi bakal menjadi satu ‘platform’ perpecahan kaum antara Melayu dan India di negara ini.

“Ia hanya akan menggalakkan pelajar dari kaum tertentu, untuk pergi ke sekolah berasaskan kaum tertentu sahaja. Jadi bagaimana integrasi pelajar antara pelbagai kaum akan berlaku?

“Lebih banyak keburukan daripada kebaikan. Bagaimana pula dengan usaha membentuk perpaduan masyarakat di Malaysia? Tidak sesuailah, pergi ke sekolah yang sedia ada sahajalah,” kata Naib Presiden Umno itu.

Ketua Wanita Berjasa, Azizah Che Awang juga turut mengecam cadangan Teo Nie Ching dan menyifatkan cadangan itu sebagai ‘mengarut’.

“Sekarang Kementerian Pendidikan mahu bina pula SMJK Tamil. Tidak cukupkah dengan SMK yang ada? SMK telah menyediakan silibus pendidikan yang menggunakan bahasa kebangsaan sebagai bahasa pengantar.

“Tidakkah itu penubuhan SMJK Tamil ini akan menggagalkan lagi hasrat nasional iaitu perpaduan antara kaum?” soalnya dalam satu kenyataan kepada portal Ismaweb.

Menyelar cadangan itu, Azizah yakin penambahan SMJK Tamil kelak akan menyebabkan sekolah vernakular terus dikekalkan, dan dibimbangi akan meminggirkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

“Justeru, Berjasa meminta KPM menarik balik atau bubarkan sahaja penubuhan Jawatankuasa Penasihat SMJKT yang sedang dilaksanakan ketika ini,” katanya.

Teo Nie Ching, kerap ‘muncul hero’ dengan beberapa dasar baru yang diperkenalkan di kementeriannya, mengatasi ‘bossnya’ sendiri iaitu Maszlee Malik.

Walaupun dikritik hebat, Teo tetap berdegil dan tiada apa yang mampu merubahnya dari memperjuangkan hal pendidikan bangsa Cina dan India, walaupun beliau terpaksa memijak kepala orang Melayu itu sendiri.– NTHQiBORD, 25 Julai 2019.

1 COMMENT

  1. Aku sebagai rakyat berbangsa melayu akan berjanji akan melindungi negara ku tanah air ku utk generasi aku yg akan dtg aku juga akan penuhi kehendak aku bahawa aku ingin pijak kepala Teo Nie Ching selaku timbalan menteri pendidikan yg berdegil ingin merubah sekolah2 dinegara kelahiran aku & menambah lebih byk sekolah2 dari bangsa Cina DAP ig Pukimak DAP ig melahirkan lebih ramai kanak2 bangsa cina DAP pukimak.. aku berjanji sekiranya puak2 bangsa cina DAP pukimak masih memerintah aku akan berjuang demi tanah air aku akn aku buru sekor2 puak bangsa cina DAP yg perempuan akn aku siksa sehabis2nya yang lelaki akan aku panggang hidup2 diatas bara api..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.