DALAM keadaan kerajaan Pakatan Harapan bagi alasan tiada duit kerana dibebani hutang, kos pengurusan Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 menjadi tanda tanya.

Ini kerana kos PRU15 dijangka meningkat kepada RM1 billion berbanding RM500 juta sebelum ini.

Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata, perkara itu dimaklumkan menerusi perbincangan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung peningkatan kos susulan had umur mengundi akan diturunkan kepada 18 tahun berbanding 21 tahun sebelum ini.

“Saya dimaklumkan bukan angka rasmi, apabila ada perbincangan, SPR kata sebelum ini (PRU-14), 14 juta individu boleh mengundi itu pun dah memakan kos setengah billion.

“Jadi, selepas ini boleh meningkat RM1 billion, itu anggarannya,” katanya baru-baru ini.

Menurut Syed Saddiq, menerusi penurunan had umur mengundi itu dianggarkan penambahan jumlah pengundi sebanyak 500,000 setiap tahun dengan dijangka terdapat sehingga 21 juta pemilih pada PRU akan datang.

Ujar beliau, jumlah pengundi tersebut memberikan isyarat terhadap pimpinan parti politik terhadap kepentingan anak muda.

“Walaupun mengejutkan tetapi yang mengejutkan itu akan membuka mata semua pimpinan politik memperjuangkan isu anak muda dengan lebih serius,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau menegaskan isu penurunan had umur mengundi kepada 18 tahun itu bukan perkara baharu kerana pernah dibincangkan sebelum ini sejak 2010 oleh kerajaan terdahulu.

“Ini merupakan platform terbaik dalam mengangkat isu anak muda ke peringkat nasional terutamanya membabitkan pendidikan seperti isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), biasiswa dan sebagainya.

“Jika sebelum ini bila anak muda bersuara, suara mereka terpencil dan tidak diambil endah namun apabila mereka mempunyai hak mengundi yang lebih besar, kumpulan ini mempunyai lebih ramai wakil dan pandangan mereka diambil serius,” katanya. – 31 Julai 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.