ISU pembelajaran seni khat dalam silibus mata pelajaran Bahasa Melayu tahun empat semakin panas.

Terkini, mula muncul kain-kain rentang membantah rancangan itu di Johor Bahru, Kulai, Muar, Batu Pahat dan Kluang di Johor, lapor MalaysiaGazette

Kain rentang bantahan dilaporkan muncul di kawasan Parlimen Menteri Pendidikan, Maszlee Malik iaitu Simpang Renggam.

Turut menjadi sasaran ialah timbalannya, Teo Nie Ching, Ahli Parlimen Kulai

Akhbar Sinchew Daily melaporkan, kain rentang itu antaranya memberi amaran bahawa pengajaran seni khat akan membuka satu ruang yang mungkin membawa kepada perubahan sistem sekolah Cina.

Mazlee Malik dalam perjumpaannya dengan editor-editor kanan media berbahasa Cina menjelaskan tujuan Kementerian Pendidikan adalah supaya rakyat pelbagai kaum dapat memahami dan mengenali seni khat.

Menurutnya lagi Kementerian Pendidikan mahu memperkenalkan tulisan jawi kepada murid dan tidak akan mewajibkan mereka menguasai tulisan itu atau menjadi pakar tulisan itu.

Dalam perkembangan lain Pengerusi Jawatankuasa DAP Wilayah Persekutuan, Fong Kui Lun berkata, semua ahli jawatankuasa senada membantah seni khat dalam pelajaran sekolah Cina dan Tamil.

Pengerusi Jawatankuasa DAP Sarawak, Chong Chieng Jen pula berkata, sekolah Cina di Sarawak harus diberi pilihan untuk memutuskan sama ada seni khat harus diajar atau sebaliknya.

Selain itu, timbul juga dakwaan dalam media sosial bahawa 11 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) DAP Negeri Sembilan menyokong pengajaran seni khat.

Lim Kit Siang pula sebelumnya, berkata pembelajaran khat dan jawi tidak akan mengubah identitinya sebagai orang Cina.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir sebelum ini menegaskan bahawa perkara ini akan diteruskan seperti yang dirancang. – 5 Ogos 2019.

4 COMMENTS

 1. Kaum DAP…kamu memang kurang ajar! Bangsat! Tidak tahu menghormati menghormati pemimpin Yang mengetuai Kerajaan . .kalau kata putus telah dimuktamadkan oleh Perdana Menteri pun kamu Masih khianati.!!kamu tetap ingkari!!bagaimana mungkin kamu boleh menjadi sebuah parti yg baik….yg membela Dan berkerja demi rakyat????tetapi yg jelas Dan nyata kamu DAP lakhnat memang berjiwa rasis,komunis!! Ingat masa untuk kamu tidak lama, Kami tahu ramai lagi bngsa cina lain yg tidak sprti cina DAP.. .

 2. halau aja bangsa cina yang tidak mengikut kontrak sosil balik kenegara mereka atau komenwel. barwa punya bangsa pendatang

 3. Dah masuk dlm negara menetap disini mencari sumber pendapatan disini setelah sekian lama skrg bangsa sial nie dh mula nk tunjuk langsi dan mula membantah pelbagai pembaharuan yg ditetapkan oleh kerajaan tidak cukup dgn itu bangsa cina sial ini dah mula memainkan api perkauman mereka dh mula menghina agama islam agama rasmi negara mereka dh pandai memijak kepala bangsa melayu yg merupakan hak milik kekal tanah melayu..mereka dh naik atas kepala kita skrg dan skrg juga kita harus bertindak utk meyelamatkan tanah air kita..

  Ayuh BangkitLah Bangsaku
  Melayu Harus Dijunjung
  Islam Wajib Dipelihara
  Pergorbanan Nenek Moyang Kita Adalah Untuk Generasi Kita & Juga Generasi Akan Datang..
  Halau Bangsa Cina Sial Halau Bangsa Cina Sial

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.