KERAJAAN Pakatan Harapan Pulau Pinang mula bergolak apabila pimpinan DAP dan Bersatu berbalah mengenai dasar penulisan khat yang diperkenalkan oleh Kementerian Pendidikan.

Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) negeri itu secara terbuka mendesak Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan negeri, P. Ramasamy supaya meletakkan jawatan ekoran kritikannya berhubung dasar tersebut.

Armada negeri dalam satu kenyataan berkata, meskipun dengan portfolio itu, Ramasamy sehingga kini tidak menunjukkan sebarang inisiatif dalam memartabatkan sejarah dan warisan bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan kepada generasi muda di negeri ini.

Sebaliknya, katanya, Ramasamy lebih cenderung untuk mempromosikan elemen-elemen rasis dan ekstremis yang tidak seharusnya ditonjolkan oleh seseorang pemimpin apatah lagi yang menggalas tanggungjawab dan portfolio pendidikan negeri.

“Maka, tindakan-tindakan Ramasamy yang sering bersifat rasis dan ektremis ini jelas menyatakan portfolio tersebut langsung tidak sesuai untuk dipikul oleh beliau.

“Sekiranya pemimpin seperti ini masih memegang portfolio ini, maka impaknya terhadap generasi muda dalam negeri jelas ke arah yang lebih negatif,” kata Armada negeri.

Ramasamy yang juga Timbalan Ketua Menteri II sebelum ini dilaporkan mengkritik Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad dan Menteri Pendidikan, Maszlee Malik berhubung pelaksanaan pengenalan tulisan Jawi dalam buku teks di sekolah jenis kebangsaan.

Menurut Ramasamy, beliau sukar untuk mempercayai Dr. Mahathir mahu memaksa pelaksanaan pembelajaran khat tanpa memahami akibatnya dalam sebuah masyarakat yang terbahagi dan pelbagai seperti di Malaysia.

Dalam pada itu, Armada negeri turut memohon jasa baik kerajaan negeri untuk memberikan portfolio pendidikan tersebut kepada pemimpin yang benar-benar mempunyai hasrat untuk membangunkan agenda pendidikan negeri yang lebih holistik dan komprehensif.

Katanya, Ramasamy seharusnya menyokong langkah serta inisiatif Kementerian Pendidikan untuk memartabatkan warisan bahasa Melayu dan tidak menjadi ‘api dalam sekam’ serta ‘gunting dalam lipatan’ terhadap hasrat murni kerajaan dalam membina identiti nasional yang berakar jati peribumi.

Jelasnya, tindakan Ramasamy membangkang usaha Kementerian Pendidikan itu jelas menyerlahkan kedangkalan beliau dalam memahami sejarah dan keistimewaan tulisan tersebut.

“Akta Bahasa Kebangsaan 1963/67 secara jelas menyebut Jawi merupakan tulisan bagi bahasa kebangsaan di samping tulisan rumi.

“Tulisan Jawi turut dicetak di wang kertas dan syiling negara, jata negara serta jata negeri-negeri tertentu dan juga semua Dokumen Pemasyhuran Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu,” katanya menurut laporan Utusan Online.

Tambah kenyataan itu, meskipun Malaysia merupakan negara yang meraikan kepelbagaian kaum dan agama, namun tidak seharusnya muncul pihak-pihak yang meletakkan kaligrafi Cina atau Tamil setaraf dengan tulisan Jawi.

Ini kerana, ujarnya, tulisan-tulisan tersebut telah pun dan sedang dipulihara serta diangkat di negara-negara asalnya.

“Secara tuntasnya, memulihara dan mertabatkan keagungan tulisan Jawi hendaklah menjadi tanggungjawab segenap lapisan masyarakat,” katanya. – 7 Ogos 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.