BEKAS Menteri Kewangan II, Husni Hanadzlah, memberi testimoni yang sangat menarik pada mahkamah pada dua hari yang lepas.

Husni mengaitkan apa yang terjadi pada tahun 2016 tentang bagaimana bekas Perdana Menteri Najib Tun Razak telah bertindak kejam ke atasnya dan bagaimana dia menjadi mangsa kepada tindakan diktator Najib.

Husni juga mencerita bagaimana saya telah menyerangnya atas arahan Najib.

Sebenarnya, bukannya Najib yang mengarahkan saya menyerang Husni, dan Husni tahu tentang perkara ini.

Dan, semasa saya menyerang Husni, Najib yang mengarahkan saya untuk berhenti menyerangnya, malah Husni pun tahu tentang perkara ini juga.

Husni memberitahu mahkamah bahawa pada keesokan harinya serangan saya terhadapnya telah pun berhenti.

Husni tahu semua ini, tetapi dia berpura-pura menjadi mangsa kononnya kepada kekejaman Najib pada tahun 2016.

Image result for husni mahkamah

Dan Husni juga tahu bahawa bukanlah Najib yang mengarahkan saya untuk menyerangnya, malah Najib meminta saya untuk berhenti menyerangnya.

Jadi, selama dua hari Husni berada di mahkamah, dia tidaklah memberi testimoni dan keterangan yang betul.

Husni memberitahu mahkamah apa yang terjadi pada tahun 2016 tetapi meninggalkan bahagian tahun 2014 dan 2015

Itulah yang Husni memberitahu mahkamah tentang apa yang terjadi dalam tahun 2016.

Tetapi kenapa Husni mulakan ceritanya pada tahun 2016? Kenapa Husni tidak mulakan ceritanya pada tahun 2014 atau kaitkan ceritanya dengan apa yang berlaku pada tahun 2014 dan 2015? Kenapa hanya bercerita berkaitan tahun 2016?

Husni sepatutnya mulakan keterangannya dengan bagaimana dia berjumpa dengan Tun Dr Mahathir Mohamad pada tahun 2014 dan mendedahkan ‘rahsia’ yang berkaitan dengan 1MDB.

Related image

Dia juga patut kaitkan ceritanya dengan bagaimana dia berkomplot dengan Bank Negara Malaysia untuk mensabotaj IPO 1MDB dan menghalang pinjaman bank yang di buat oleh 1MDB supaya 1MDB akan berhadapan dengan masalah aliran tunai.

Husni juga sepatutnya memberitahu mahkamah yang sekiranya beliau dan Bank Negara tidak berkomplot untuk mensabotaj 1MDB maka syarikat itu tidak akan menghadapi masalah.

Dia juga perlu memberitahu kepada mahkamah yang dia juga telah memberikan pelbagai jenis dokumen rahsia kepada Mahathir supaya mereka dapat menyerahkannya kepada Sarawak Report, media-media di US dan United States Department of Justice.

Husni harus beritahu mahkamah tentang perjumpaan beliau dengan Mahathir pada tahun 2014 dan bantuan beliau untuk memberikan segala jenis dokumen kepada Sarawak Report dan media-media barat

Husni sepatutnya memberitahu mahkamah dengan bangganya bahawa dialah antara orang-orang yang penting untuk mensabotaj 1MDB supaya Najib boleh digulingkan.

Dan Husni juga sepatutnya memberitahu mahkamah yang kerjasamanya dengan Mahathir dan kuncu-kuncunya bermula dari tahun 2014 lagi.

Image result for sarawak report

Dan apa yang terjadi kepadanya pada tahun 2016 adalah disebabkan dia menjadi perisik kepada Mahathir didalam Kementerian Kewangan selama dua tahun.

Yang lebih penting ialah Husni perlu bagitahu mahkamah yang isu 1MDB adalah salah satu sebab Umno dan Barisan Nasional kalah pilihan raya pada Mei 2018 dan ini bermakna sebahagian besar kekalahan Umno dan Barisan Nasional disebabkan oleh peranan yang dimainkan oleh beliau.

Jadi, Husni bukanlah mangsa, seperti apa yang dia cuba gambarkan di mahkamah pada dua hari lepas.

Dia merupakan salah seorang perisik yang merancang untuk menjatuhkan 1MDB supaya Najib dapat digulingkan.

Banyak dokumen-dokumen rahsia telah di bocorkan dan Husni merupakan orang yang menbocorkan dokumen rahsia kepada pihak media, Sarawak Report dan US DoJ.

Dan dengan bantuan Husnilah bukan saja Najib tapi Umno dan Barisan Nasional juga jatuh.

Husni, harus pergi balik ke mahkamah dan memberitahu kepada hakim bahawa dia masih ada banyak lagi perkara yang belum di jelaskan kepada mereka.

Apa yang di beritahu kepada mahkamah setakat ini adalah perkara yang terjadi pada tahun 2016.

Dia kenalah juga memberitahu hakim apa yang terjadi pada tahun 2014 dan 2015 serta bagaimana dia menjadi agen Mahathir untuk memastikan bahawa 1MDB disabotaj dan menjatuhkan Najib Tun Razak.

Barulah ceritanya dari tahun 2014 hingga ke tahun 2016 menjadi lengkap.

Raja Petra Kamarudin

*Artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pandangan NTHQiBord*

8 COMMENTS

  1. Yg JELAS Raja Petra nk jd BATU API, dan cari jln nk ‘payung Najib’, nk kenal itu lah Raja Petra, tp sy dh kenal sgt dah. BETUL SGT KAN?

  2. HOSNI SELAYAKNYA DI NOBATKAN SEBAGAI PEJUANG NEGARA YANG BERANI MENJADI SAKSI BENAR DARIPADA MENJADI SAKSI PALSU….NEGARA MEMERLUKAN “CITIZEN” YANG BERJIWA BESAR SEPERTI HOSNI.,DENGAN PENGAKUAN BERANI INI,
    SERBA SEDIKIT DAPATLAH YANG ARIF TUAN HAKIM MELIHAT WAJAH SEBENAR NAJIB…

  3. Allah maha besar dan maha mengetahui. Klu hosni menang dlm PRU 14, sudah tentu dia diantara mp umno yg akan melompat ke BERSATU. Pengkhianat agama dan bangsa. Dia kaya raya krn umno. Mmg patutpun najib tukar kementerian dia. Yg aku x fhm knp dia dipilih lg jd calon bn dlm pru 14 dulu…sapa dalang disebalik pemilihannya itu

  4. Babi la raja petra kamaruddin. Skrang ni masih nak pertahankan Najib? Kalau Najib boleh buang muhyiddin dan shafie.. dia boleh buang sesiapa je yg tak meyokong dan ganggu urusan dia nak songlap duit.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.