BELUM pun reda isu kematian Syed Muhammad Danial Syed Syakir akibat dilanggar seorang pemandu Cina, kecoh pula sekumpulan Cina mabuk mahu membakar sebuah bas.

Menurut perkongsian seorang pengguna Facebook, Aemierulrizaki Rambli, kejadian itu berlaku di Nibong Tebal, Pulau Pinang apabila sekumpulan lelaki Cina menahan sebuah bas yang didakwa melanggar kereta mereka.

Aemierulrizaki berkata, kereta yang dinaiki sekumpulan Cina itu mahu memotong bas itu tetapi gagal kerana terdapat sebuah kereta dari arah bertentangan.

Katanya, ketika itu bas yang dipandu lelaki Melayu itu dalam keadaan berhenti kerana mengambil penumpang dekat sebuah stesen minyak.

“Sampai dekat Sekolah Rendah Sungai Star, (sekumpulan) Cina tu tahan bas dan suruh driver bas turun serta ugut hendak bakar bas, dengan lagaknya meminta kad pengenalanan pemandu bas.

“Dalam masa yang sama ada banyak orang melayu di kawasan itu, melihat ramai geng2 melayu sampai di tempat kejadian, (kumpulan) Cina itu terus cabut lari,” katanya memetik catatan asal dari Joe Runner KL.

Aemierulrizaki berkata, kejadian lebih buruk mungkin lebih buruk jika tiada orang Melayu di kawasan itu.

“Kalau tak ada budak Melayu kawasan tu apa akan jadi?

“Inilah yang berlaku di bandar-bandar besar yang dikuasai Cina Komunis DAP.
“Menjadikan dan merekrut komunis ganas dan kurang ajar.

“Diajar kebencian dan lagak samseng untuk memberi isyarat bahawa mereka telah menguasai negara.

“Nanti akan ada Melayu mabuk menyebelahi mereka kononnya kita yang perkauman. Polis dan undang-undang dalam negara ini sudah tiada,” katanya.

Lokasi sebenar kejadian tidak dapat disahkan sama ada benar berlaku di Nibong Tebal.

Malah tiada laporan polis dibuat setakat ini berhubung kejadian itu. – NTHQiBord, 14 Ogos 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.