NAIB Presiden MCA, Ti Lian Ker menyifatkan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai seorang yang hipokrit.

Lian Ker merujuk tindakan Anwar yang mengubah pendirian dalam isu pendakwah perbandingan agama, Dr Zakir Naik.

“Ia menunjukkan mereka hipokrit dan mempamerkan pandangan populis hanya apabila ia sesuai dengan mereka tetapi tunduk kepada realiti keperluan politik untuk meraih sokongan undi yang lebih besar.”

“Realiti politiknya ialah adalah PPBM dan PKR mempunyai sokongan pengundi yang lebih besar pada pilihan raya umum (PRU) akan datang jika mereka mempunyai sokongan daripada orang Islam dan Melayu, yang pada umumnya menyokong Zakir Naik,” kata Lian Ker.

Selain Anwar, Lian Ker turut meletakkan Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq ke dalam bakul yang sama.

Lian Ker berkata ia “benar-benar hina” untuk Syed Saddiq dan Anwar untuk membuat pusingan U terhadap Zakir Naik, walaupun pada asalnya menyatakan bantahan terhadapnya.

“Saya fikir mulai sekarang, ramai orang menyedari urusan sebenar ahli politik Pakatan Harapan (PH), yang pada masa lalu bersembunyi di sebalik sentimen populis,” katanya.

Anwar pada awalnya mengatakan bahawa dia tidak setuju dengan cara Zakir Naik dan memohon pendakwah itu memohon maaf. Namun kemudiannya mengatakan Zakir Naik tidak sengaja menghina atau mempersoalkan kaum Cina dan India.

Begitu juga Syed Saddiq yang awalnya mahu Zakir Naik dihantar pulang, tetapi kemudiannya mengubah pendirian dan mengakui kekhilafannya. Bahkan Syed Saddiq bertemu Zakir Naik dalam suasana santai dan harmoni.

Bersatu mahupun PKR sedar bahawa sebahagian undi yang diperoleh dalam pilihan raya lalu datangnya daripada Melayu Islam yang pro-Zakir Naik.

Oleh itu, sebarang kesilapan percaturan boleh mengundang musibah.

Apatah dalam keadaan orang Melayu Islam yang kian tertekan pada hari ini, dan pada masa yang sama gabungan UMNO dan PAS makin mantap.

PKR pula kelihatan berada di belakang DAP dalam pelbagai isu. Hanya Bersatu dilihat punyai keberanian berbeza pendapat dengan parti anak beranak Lim itu. – 28 Ogos 2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.