MAJLIS Gereja Malaysia (CCM- Council of Churches Malaysia) mengecam kumpulan Melayu Islam, erakan Pembela Ummah dan Isma kerana menuduh pemimpin Kristian tempatan melakukan konspirasi untuk menguasai kedudukan kepimpinan di negara ini.

Setiausaha Agungnya, Hermen Shastri “mengecam dengan keras” kenyataan yang dibuat oleh Pengerusi Gerakan Pembela Ummah dan Presiden Isma, Aminuddin Yahaya yang mendakwa liberalisme dan Kristianisasi menimbulkan ancaman kepada Islam.

“Ia tidak berasas dan bermaksud untuk menakut-nakutkan umat Islam agar melihat orang Kristian sebagai musuh.”

“Ia hanya menunjukkan bahawa Ummah bankrap idea-idea dan oleh itu, merasakan perlu menggunakan taktik sedemikian untuk memecahkan negara kita dan menimbulkan ketakutan antara agama,” katanya.

Sastri berkata tuduhan Aminuddin boleh dianggap membangkitkan kebencian terhadap penganut agama minoriti.

“Pihak berkuasa perlu bertindak tegas untuk menghentikan tindakan sedemikian yang berusaha menghancurkan hubungan antara agama yang baik di negara ini,” katanya.

Dalam ucapan pembukaannya semasa Konvensyen Perpaduan Negara pada hari Ahad, Aminuddin mendakwa bahawa salah satu resolusi Federation of Malaysia (CFM) adalah untuk meletakkan seberapa banyak orang Kristian dalam kedudukan kepimpinan negara, sebagai sebahagian daripada usaha kristianisasi.

Dalam konteks Malaysia, Aminuddin merujuk kepada kumpulan kristian evangelis.

“Salah satu misi mereka adalah melantik sebanyak mungkin pemimpin Kristian (evangelis ) di negara ini,” kata Aminuddin.

Aminuddin, dalam ucapannya, mendakwa mubaligh Kristian secara terbuka mengajar kepada umat Islam.

“Mereka kini menggesa untuk mengeluarkan kata ‘Islam’ daripada MyKad. Mereka telah menggesa untuk sekian lama.

Aminuddin berkata selain ancaman Kristian Evangelis kepada masyarakat majoriti Melayu-Muslim majoriti, puak liberalisme dan hak asasi manusia, turut menjadi ancaman kepada umat Islam.

Dalam perkembangan lain, Tan Sri Muhyiddin Yassin melahirkan kebimbangan mengenai peningkatan ketegangan berhubung isu-isu yang berkaitan dengan kaum, dan agama.

Menteri Dalam Negeri itu berkata beliau telah mengarahkan pihak polis untuk memberi perhatian mengenai isu sensitif yang dibangkitkan oleh sesiapa termasuk tokoh agama. – 28 Ogos 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.