NAIB Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin menegaskan bahawa Lim Kit Siang perlu bersara dari politik barulah konsep ‘Malaysia Baru’ boleh diguna pakai.

Menurut Khalid, gambaran yang diberikan oleh PH hanya tinggal retorik sahaja kerana telah mengkhianati kepercayaan rakyat yang berharap dapat melihat Malaysia Baru dibina berdasarkan prinsip perpaduan, kebebasan, keadilan, kecemerlangan dan integriti.

Dalam pada itu, beliau berkata, konsep yang diguna pakai oleh PH sehingga kini masih tidak ada apa yang baru dalam ‘Malaysia Baru’ yang mana rakyat disajikan dengan drama yang sama oleh Tun M dan Anwar.

“Semua ini adalah petunjuk yang jelas bahawa Malaysia Baru adalah gimik politik yang tidak dapat dipertahankan.

“Mahathir dan Anwar masih mengekalkan projek dan dasar kontroversi dengan pelantikan berkaitan politik dalam institusi utama dan lebih banyak pinjaman yang diambil menyebabkan hutang negara semakin tinggi.,” katanya.

Selain itu, dakwaan DAP bahawa ada pihak yang cuba memainkan bunga perkauman dan agama adalah tidak relevam serta tidak masuk akal.

“Siapakah parti-parti itu YB? Umno-PAS atau Malaysiakini atau kertas Cina?

“Atau adakah YB, anak lelaki dan parti sendiri ?,” katanya.

Khaled juga berkata bahawa rakyat tidak pernah mengiktiraf konsep Malaysia yang lama atau baru kerana perubahan kerajaan tidak mengubah struktur asas sesebuah negara.

“Izinkan saya mengingatkan YB (Kit Sing), apa yang baru tidak semestinya baik, dan yang lama tidak semestinya buruk.

“Idea yang sentiasa melihat yang baru sentiasa baik adalah sangat tidak matang dan sesat.

“Ingat YB, apa yang Malaysia perlukan adalah lebih daripada sekadar perubahan nama.

“Bagaimanapun, itu bukan sesuatu yang anda faham, apatah lagi mempunyai (keupayaan untuk melakukan apa yang diperlukan),” ujarnya. 1 September 2019

1 COMMENT

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.