Kumpulan misteri sertai raptai perbarisan kemerdekaan

1

RAPTAI Hari Kebangsaan baru-baru ini berakhir dengan kacau bilau apabila dikatakan ada kumpulan Dalun Rafa menyertai perbarisan Hari Sambutan Kemerdekaan Negara yang ke- 62.

Kumpulan Dalun Rafa ini dikatakan datang dari arah Wilayah Fujian,China namun yang menjadi tanda tanya apabila kumpulan ini ada semasa latihan raptai tetapi tidak dalam acara penuh perbarisan.

Yang terus menjadi persoalan apabila kumpulan ini dikatakan ditaja oleh sebuah syarikat tetapi tidak mengetahui hujung pangkal syarikat tempatan atau daripada China.

Adakah kumpulan ini mendapat restu yang kuat daripada anggota kabinet paling senior yang susur galurnya berasal dari Wilayah Fujian iaitu Lim Guan Eng.

Adakah ini masanya untuk menunjukkan bahawa kumpulan Fujian ini boleh?

Dahulu, Lim Kit Siang cukup marah apabila disoal adakah benar beliau itu dilahirkan di Batu Pahat, Johor kerana pada awalnya beliau datang ke Tanah Melayu dari Fujian ketika berusia 16 tahun.

Sekiranya benar Kit Siang itu lahir di Malaysia, di mana bukti yang menunjukkan bukti beliau lahir di Tanah Melayu?

Setelah anaknya, Lim Guan Eng menjadi menteri di kabinet barulah dua beranak ini mahu menonjolkan identiti Fujian.

Fujian adalah ejaan dalam Chinese Romanisation dalam bahasa Melayu dibacakan sebagai ‘fuchien’.

Dalam sebutan atau loghat orang-orang Fujian ia disebut sebagai Hokkien yang mana merupakan kumpulan kedua terbesar kaum Cina di Malaysia selepas orang-orang Guangdong atau Cantonist. – 1 September 2019

MEGAT HISEMUDIN MEGAT KASIM
Penulis Bebas

*Artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pandangan NTHQiBord*

1 COMMENT

  1. Kita sama,sekali tolak apa2 berunsurkan kominis…..mereka yg cuba memoertahankan kominis mesti didakwa…dan dihukum sekeras keras hukuman…dan kerakyatan nya mesti dilucutkan dan halau dia ke luar dari Malaysia.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.