TULISAN jawi bukan satu proses Islamisasi seperti yang didakwa oleh pihak-pihak tertentu, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Mujahid Yusof Rawa.

“Saya tidak pernah menganggap tulisan jawi sebagai satu proses Islamisasi sebagaimana yang didakwa oleh pihak-pihak tertentu walaupun ia hampir dengan pentadbiran Islam dari segi apabila tulisan jawi hampir pupus di peringkat penggunaan rasmi.

“Hanya pentadbiran-pentadbiran Islam yang mengekalkan ia bagi tujuan untuk kita terus memastikan sejarah budaya tulisan jawi dikekalkan,” katanya.

Mujahid berkata demikian selepas melancarkan program Semarak Tulisan Jawi bagi peringkat agensi-agensi di bawah kementeriannya.

Dalam program itu beliau menyampaikan tag nama dalam tulisan jawi kepada setiap ketua agensi, yang program berkenaan akan dilaksanakan oleh seluruh kakitangan agensi agama dengan memakai tag nama setiap hari Jumaat.

Isu Islamisasi timbul apabila kumpulan pendesak Cina dan India membantah pelaksanaan pembelajaran seni khat dalam tulisan jawi di sekolah vernakular bermula tahun depan.

Bagaimanapun bantahan itu tidak melemahkan usaha kerajaan memperkasakan tulisan jawi secara keseluruhannya.

Mujahid dalam kenyataan satu kenyataan mengisytiharkan Hari Jumaat sebagai hari penggunaan tulisan jawi bagi mengekalkan tradisi dan budaya bangsa Melayu.

Jelasnya, tulisan jawi adalah platform untuk mengembalikan sejarah warisan negara kerana Malaysia dan Bahasa Melayu secara khususnya menggunakan tulisan itu sebagai pengantara rasmi sama ada dalam hubungan antara negara mahu pun masyarakat.

“Insya-Allah dengan semangat ini, kita mengekalkan tradisi dan budaya bangsa kita yang sepatutnya saya ulangi, disokong oleh semua kaum kerana jawi bukan hak Melayu tetapi warisan kita Malaysia.

“Diharap usaha ini dapat menyemarakkan lagi, mengekalkan tradisi dan memberi inspirasi kepada kementerian lain untuk turut sama menyemarakkan tulisan jawi dalam mengekalkan budaya tradisi sejarah bangsa kita yang kita hormati dan kagumi,” katanya. – 5 September 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.