RAJA Permasuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah binti Sultan Iskandar Al-Haj dilaporkan menutup akaun Twitter miliknya.

“Permaisuri dah deactivate akaun Twitter kerana ada segelintir rakyat yang benar-benar biadap.”

“Permaisuri buat everything sebab nak rapat dengan rakyat, ini yang segelintir rakyat balas?” lapor Oh! Media.

Akaun yang menggunakan nama azizah iskandar@cheminahsayang itu mempunyai lebih 200,000 pengikut.

Berdasarkan pencarian nama tersebut, pengguna sudah tidak boleh mengaksesnya.

Namun, penutupan akaun itu mengejutkan pengikut baginda yang terdiri daripada pelbagai kaum.

Antara komen netizen yang terkejut dengan penutupan tersebut termasuklah
Asrul Muzaffar@asrulmm.

Woke up to the sad news that DYMM Raja Permaisuri Agong has deactivated her Twitter account due to negative comments by some stupid Malaysians.

Kenapa busuk hati sangat ni?

Bagi netizen bernama wana@wanacuppatea, dia meluahkan kemarahannya kepada netizen yang biadap itu.

Permaisuri Agong has deactivated her account because of this bloody bitter ugly asshole @/frdsasrf and his fucking stupid supporters. Her Majesty always spread positive vibes, being friendly with everyone but why you gotta ruin it with your hatred and bitterness?!! ughh

Berdasarkan tangkapan layar, komen negatif itu datangnya daripada penama Yok@frdsasrf.

Netizen @AnxiousQuill turut mengutuk sikap biadap terhadap Permaisuri Agong.

Melayu memang ramai yang busuk hati & ada PHD I tell you. Sampaikan Permaisuri Agong pun korang nak target. Tak suka mute jela. Kalau block diam2 sudah.

I hope someone will throw their ugly asses into jail. And someone castrate them, please. They shouldn’t be allowed to breed.

Selain memanggil baginda dengan Tuanku, ada juga pengguna Twitter yang memanggilnya Bonda. Bagi mereka, Tuanku Azizah adalah bonda kepada semua rakyat Malaysia.

Setiap hari, mereka menunggu-nunggu ciapan terbaharu, untuk sama-sama berkongsi kisah-kisah baginda.

Mereka mahu baginda mengaktifkan semula akaun tersebut dan pada masa yang sama mengecam tindakan biadap beberapa pemilik akaun terbabit.

Penama Lisa@lisazulkhaidah pula mahu Tuanku Azizah kembali aktif sambil disertakan gambar kanak-kanak menangis.

@cheminahsayang ampun tuanku, but can you pls comeback. i miss our Permaisuri Agong, our bonda in twitter.

Netizen hazim husaini @hazimhusaini menyifatkan, hantaran Permaisuri Agong sentiasa membuatnya gembira.

Aku suka tengok twitter sebab everytime aku bukak, mesti ada post daripada Raja Permaisuri Agong @cheminahsayang . I love to see Her updates every day, it cheers up my day. Our Queen, please come back.

Diharapkan, pihak SKMM dan polis bekerjasama bagi menyiasat dan seterusnya mengheret penghina ini ke muka pengadilan.

Netizen blackapple@neykehcni pula mahu pihak berkuasa mengambil tindakan tegas.

@PDRMsia, immediate action towards this fellas please. their tweets regarding Permaisuri Agong is abusive and unacceptable.

Memang rakyat Malaysia mahukan kebebasan media tetapi bukan disalah guna untuk menghina dan mengaibkan orang lain, apatah lagi pemerintah tertinggi negara.

Jika tiada tindakan tegas, perkara yang sama akan berulang dan terus berulang.

Orang yang tidak menghormati rukun negara dan institusi raja-raja seperti ini tidak layak menjadi rakyat Malaysia. – 12 September 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.