PENYATUAN ummah UMNO dan PAS penting untuk generasi muda pada hari ini, bukannya demi kepimpinan parti, kata Idris Ahmad.

Naib Presiden PAS itu berkata, pihaknya tidak mahu agama Islam di negara ini dijaga oleh generasi yang tiada jati diri dan maruah.

“Kita datang pada hari ini adalah untuk membincangkan tentang masa depan anak cucu kita yang kini duduk dalam buaian dan bermain di taman permainan.

“Kita berbincang tentang politik dengan harapan ia menjadi bekalan amal apabila kita mati nanti.

“Rasulullah bersabda tujuh golongan yang mendapat perlindungan ALLAH pada hari akhirat salah satunya adalah pemimpin yang adil,” katanya.

Idris berkata, UMNO dan PAS boleh mengambil pengajaran dan hikmah terhadap perkara yang berlaku pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

“PAS pada mulanya menganggap kita mampu dapat 40 kerusi untuk menjadi ‘king maker’.

“UMNO pula anggap pertandingan tiga penjuru akan memberi kelebihan kepada mereka untuk mendapat majoriti dua pertiga di Parlimen.

“Akhirnya PAS tertiarap, UMNO tersungkur. Kena ingat ALLAH berfirman mungkin perkara yang kamu tidak suka tetapi ia sesuatu yang baik untuk kamu,” katanya.

Menurutnya, apa yang dilakukan oleh Pakatan Harapan (PH) pada hari ini memberikan keinsafan kepada semua rakyat.

“Tapi kalau UMNO masih berkuasa, saya pun tidak akan sampai di PWTC ini.

“Mungkin malam ini ceramah saya di tempat lain cerita pasal UMNO.

“Kekalahan UMNO membolehkan kita duduk bersama atas satu pentas malam ini,” katanya.

Beliau juga menegaskan bahawa PAS merupakan parti yang mempunyai prinsip dan mempertahankan Islam.

“Kalau dahulu sewaktu dalam Pakatan Rakyat (PR) kita perlu buat terangkan secara baik kepada DAP untuk memasukkan elemen Islam dalam sesuatu dasar tetapi kita ada ketegasan.

“Itu pun ada orang boleh persoalkan macam mana kita boleh bekerjsama dengan UMNO.

“Kalau dengan Guan Eng yang tidak puasa pada bulan Ramadan saya boleh berkawan, dengan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang solat Isyak. Kita berkawan dengan sesiapa atas asas Islam,” katanya. – 14 September 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.