USAHA memperkasakan kempen utamakan produk Islam Bumiputera (BMBF) tidak terhenti setakat meraih sokongan daripada pengguna.

Bagi memantapkan kempen itu, Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) tampil menyediakan inisiatif baharu bagi membantu usahawan Islam melalui aplikasi mudah alih ‘Abata’ bermula 1 Oktober depan.

Langkah itu dilaksanakan selepas UMMAH melihat sambutan dan sokongan yang menggalakkan terhadap kempen berkenaan.

Pengerusi UMMAH, Haji Aminuddin Yahaya berkata, beliau yakin dengan adanya kerjasama antara aplikasi Abata itu, dapat membantu usahawan muslim memperluaskan produk mereka di pasaran di seluruh negara dan juga di peringkat antarabangsa.

Katanya, beliau dimaklumkan bahawa Indonesia sudah terkesan dengan kempen berkenaan apabila ia sudah menggerakkan inisiatif untuk membantu peniaga muslim di negara itu.

“Jika melihat kempen ini, semua rakyat sudah mendapat manfaat dan terbukti apabila ramai pengusaha atau peniaga mula menurunkan harga. Ia secara tidak langsung memberi manfaat kepada semua bangsa.

“Kempen ini juga memberi peluang kepada peniaga dan usahawan yang tidak berpeluang mengembangkan perniagaan mereka kerana kekurangan infrastruktur dan sebagainya,” katanya.

Beliau sekali lagi menyangkal dakwaan beberapa menteri dan ahli politik yang mengkritik kempen berkenaan serta mendakwa usaha itu sebagai langkah boikot kepada produk bukan Islam di negara ini.

“Saya ingin menegaskan objektif kempen ini adalah untuk membantu mereka yang selama ini terpinggir dan termiskin di negara ini iaitu orang Melayu. Pendapatan suri rumah orang Melayu adalah paling kebelakang.

“Jadi, usaha ini menaikkan ekonomi orang Melayu sama taraf dengan kaum lain, maka negara juga akan harmoni dan ekonomi semakin berkembang,” katanya. – 17 September 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.