PENGARUH pengganas Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LLTE) dalam kalangan masyarakat Hindu di Malaysia amat membimbang.

Selepas beberapa siri pendedahan aktiviti kumpulan pengganas itu dan penglibatan kalangan ahli politik Pakatan Harapan, muncul beberapa video tular yang menunjukkan ketaksuban dan pengaruh buruk LTTE.

Dalam satu video, beberapa penyokong LTTE dilihat bersikap kurang ajar dengan anggota polis yang menahan kumpulan itu berarak membawa bendera kumpulan pengganas tersebut.

Ahli kumpulan itu turut menengking anggota polis yang secara profesional menyoal tindakan mereka.

Malah kelihatan seorang ahli kumpulan itu memegang gambar pemimpin LTTE.

Satu lagi video pula menunjukkan seorang penyokong LTTE secara terang-terangan mengakui menyokong perjuangan pengganas dari Sri Lanka itu.

Penularan video-video tersebut dalam media sosial mengundang kebimbangan rakyat tentang ancaman dan pengaruh kumpulan itu di negara ini.

Pada bulan lalu, polis memberi amaran kepada orang ramai agar tidak membuat sebarang spekulasi berhubung penularan video LTTE.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador baru-baru ini juga memberi amaran bahawa tindak tegas akan dikenakan terhadap mana-mana individu atau kumpulan yang dikesan mengagung-agungkan pertubuhan pengganas dari luar negara seperti yang viral di media sosial ketika ini. – 28 September 2019.

1 COMMENT

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.