GELARAN kafir harbi atau kafir zimmi kepada masyarakat bukan Islam khususnya di negara ini tidak wajar digunakan oleh mana-mana pihak, kata Datuk Seri Mujahid Yusof Rawa.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu berkata, tindakan mengelar dengan panggilan itu dikhuatiri akan menimbulkan implikasi negatif.

“Saya rasa kalau kita mula mengelar-gelar orang dengan istilah itu dia ada implikasinya.

“Kalau kita kata orang itu kafir harbi, kalau sari segi operasinya, kalau orang itu harbi, maka halal darahnya.

“Adakah kita memberi lesen untuk membunuh?

“Kalau kafir zimmi, dia bayar jizyah, itu syarat dalam feqah, mana orang bayar jizyah, hari ini orang bayar cukai.

“Oleh kerana realiti itu, kita kena meletakkan diri kita dari sudut operasi. Falsafah, buku tentangnya tetap akan termaktub di dalam sejarah,” katanya.

Mujahid berkata, bukan Islam di negara tidak boleh panggil dengan gelaran sama ada kafir zimmi atau kafir harbi.

Ini kerana katanya, dalam Maqasid Syariah, istilah tidak lagi digunakan pada masa ini kerana mereka dijamin Perlembagan melalui kewarganegaraan.

Menurut Mujahid, sekiranya istilah itu terus digunakan, seolah-olah bukan Islam cuba memerangi Islam secara terang-terangan.

“Tak boleh kata kafir ini zimmi atau harbi bila dia dapat kewarganegaraan Malaysia

“Dalam Maqasid tiada lagi istilah kafir zimmi dan kafir harbi. Bila masa kafir ini memerangi Islam di negara ini?” tegasnya.

Jelas Mujahid lagi, melalui sistem kewarganegaraan, perbezaan warganegaranya tidak berasaskan agama seperti sebelum ini.

“Mereka punya hak sebagai warganegara termaktub dalam Perlembagaan dan semua orang kena jaga dan pelihara kepentingan itu.

“Sebab inilah yang akan memastikan realiti hari ini terpelihara.

“Ada pun dari segi falsafah ini ia tetap wujud dan kalau ada pun tidak relevan pada negara kita.

Saya sebut itu dalam usaha saya memahamkan orang ramai sesuatu pandangan itu diberikan mengikut realiti yang ada pada waktu itu,” katanya. – 4 Oktober 2019.

5 COMMENTS

  1. Hihihi..harbi harbi lah.zimmi zimmi lah..nak ubah camner..takkan nak panggil kafir babi dgn kafir bukan babi

  2. Bak kata Mufti Perlis, Kamu faham tak apa makna “Maqasit syarie?”. Sekarang kamu berlagak lebih fasih dari Alim2 Ulamak, boleh naik tarafkan kafir Harbi pulak. Kenapa tak terus naiktarafkan mereka jadi Kafir Muslim?? Kan mereka tu tuan2 besar kamu.

  3. Sampai bila org yg ada sikit pengaruh nak putar belitkan terma2 utk sesuaikan dgn kehendak diri? Perkara dah terang biarlah ia begitu. Org lain ada terma penghinaan utk org Melayu/Islam ada kita buat sesuatu? Org berpengaruh hanya berdiam dan sanggup jual apa yg terang walau pun kena pada btg hidung mereka sendiri.

  4. Rasulillah pakai, ulama pakai. .kita wajib pakailah. Siapa kau mujahid pandai2 nk larang.madey pun jenis xde otak ke pi lantik lahanat nuhahid jaga hal ehwal islam. Inilah bahana klau kita bgi jawatn pm pada setan. Semua org bawahhnya turut jadi setan semuanya

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.