MAHKAMAH Sesyen di Seremban hari ini membenarkan permohonan pasukan pendakwaan untuk membatalkan dua pertuduhan memiliki item berkaitan LTTE ke atas Adun Seremban Jaya P Gunasekaran.

Timbalan Pendakwa Raya Aslinda Ahad mengemukakan permohonan itu di depan Hakim Madihah Harullah, lapor Bernama.

Mengikut pertuduhan pertama dan kedua sebelum ini, Gunasekaran didakwa memiliki item berhubung kait LTTE di pejabat dan kediaman.

Kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan di nombor 2844, Jalan SJ 3/6B, Taman Seremban Jaya dan nombor 139, Kampung Baru Rahang, di Seremban, masing-masing pada pukul 9.58 pagi dan 11.50 pagi, 10 Oktober lepas.

Gunasekaran bagaimana pun tidak hadir ke mahkamah dan diwakili barisan empat peguam yang diketuai RSN Rayer yang juga ahli Parlimen Jelutong.

Sebelum ini Gunasekaran yang juga timbalan pengerusi DAP Negeri Sembilan dituduh masing-masing di Mahkamah Sesyen Melaka pada 29 Okt kerana memberi sokongan kepada LTTE dan Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 31 Oktober lepas, atas pertuduhan tambahan.

Sementara itu, Rayer ketika bertemu dengan pemberita kemudian berterima kasih kepada pendakwa atas langkah yang diambil.

“Kami dimaklumkan pagi ini selepas tuduhan difailkan, mereka (pendakwa) membuat keputusan untuk menarik balik dua tuduhan.

Tiada sebab diberikan,” katanya.

Beliau juga berharap langkah yang sama akan diambil oleh pihak pendakwaan di mahkamah lain.

“Kami berharap pihak pendakwa akan menimbang semula dan menarik balik tuduhan terhadap semua yang lain (yang ditahan di bawah Sosma yang berkaitan dengan LTTE).

Turut hadir, Menteri Sumber Manusia M. Kula Segaran yang juga timbalan pengerusi DAP Kebangsaan. – 6 November 2019.

2 COMMENTS

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.