TINDAKAN keras terhadap individu yang dikaitkan dengan kumpulan pengganas Pembebasan Harimau Tamil Eelam (LTTE), baru-baru ini mungkin disebabkan kehadiran penceramah kontroversi Dr Zakir Naik, kata Pemuda DAP.

Setiausaha Antarabangsa Pemuda DAP, Satees Muniandy berkata persepsi bahawa kumpulan militan Sri Lanka yang tidak wujud lagi itu menimbulkan ancaman yang dibangkitkan secara berlebihan-lebihan “untuk beberapa sebab lain”.

Beliau berkata pembuktian DAP ada kaitan dengan organisasi pengganas menjadi penyebab terhadap tindakan tersebut.

Satees berkata “episod bogeyman LTTE” tidak akan timbul tanpa kehadiran Naik, yang melarikan diri daripada pihak berkuasa India yang ingin menyiasatnya berhubung pelbagai isu.

“Langkah untuk meneutralkan tentangan terhadap Zakir Naik mungkin mengaktifkan rekaan mengenai organisasi pengganas dan tokoh-tokoh yang kuat untuk membuahkan hasil tertentu,” kata Adun Bagan Dalam itu.

Naik, yang dikehendaki pihak berkuasa India berhubung pengubahan wang haram, diberikan status pemastautin tetap di Malaysia.

Menteri Dalam Negeri Muhyiddin Yassin baru-baru ini menafikan DAP sedang disasarkan oleh “organisasi pengganas” berhubung dakwaan ia terlibat dengan LTTE, mengatakan mereka yang dituduh hanya membabitkan tindakan individu terbabit dan bukan mewakili organisasi parti politik.

Awal bulan ini, tiga ahli DAP, termasuk dua wakil rakyat, didakwa terlibat dengan pengganas. Mereka adalah antara 12 individu yang ditahan kerana disyaki ada kaitkan dengan LTTE. – 8 Novemver 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.