Gereja Katolik dibom di Wilayah Sulawesi Selatan

0

JAKARTA – Letupan di luar sebuah gereja Katolik di ibu kota wilayah Sulawesi Selatan Makassar pada hari Ahad (28 Mac) mengorbankan dua orang yang disyaki pengebom bunuh diri dan mencederakan 14 orang, kata polis. Dua orang yang menunggang motosikal cuba memasuki perkarangan gereja setelah misa berakhir, kata jurucakap Polis Negara, Ketua Polis Negara Argo Yuwono.

“Kedua orang itu dihentikan oleh petugas keamanan gereja dan letupan itu terjadi,” katanya kepada wartawan, sambil menambah bahawa kejadian itu terjadi pada pukul 10.20 pagi waktu Indonesia Tengah (11 .20 pagi waktu Malaysia ). Mereka yang cedera dirawat di hospital berdekatan, katanya.

Ketua Polis Daerah Sulawesi Selatan, Inspektor Jenderal Polis Merdisyam memberitahu wartawan bahawa pengeboman itu “meletup tinggi”, tetapi tidak ada kerosakan yang signifikan di gereja itu.

Polis telah membuat kawalan di sekitar gereja dan pasukan pengenalan mangsa bencana sedang menyiasat kejadian itu. Sebelumnya, paderi Wilhelmus Tulak memberitahu Kompas TV bahawa dia mendengar “letupan yang sangat kuat” sekitar jam 10.30 pagi, setelah misa kedua selesai.

“Dua orang yang menaiki motosikal ingin memasuki (perkarangan gereja), tetapi seorang pegawai keselamatan menahan mereka (di pintu gerbang) dan letupan berlaku,” katanya, sambil menambah bahawa pegawai keselamatan itu sebelumnya telah memerhatikan dua orang yang “mencurigakan”

Katedral Makassar terletak berhampiran Taman Karebosi yang terkenal, di mana orang suka bersenam.  Penyembah Katolik di Indonesia dan umat Islam menjadi tegang dan mula berjaga jaga.-28 Mac 2021

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.