Jenama fesyen barat ‘bercerai’ dengan pembekal China

0

Sekurang-kurangnya 30 selebriti China telah menamatkan kontrak kerjasama dengan sejumlah jenama fesyen barat seperti H&M, Nike, Adidas, Puma dan Calvin Klein sejak Khamis (25/3/2021).

Langkah itu dibuat sebagai bentuk protes oleh selebriti China terhadap keputusan jenama tersebut untuk menghentikan penggunaan kapas yang dihasilkan di Xinjiang atau untuk menyatakan pendirian mereka terhadap dakwaan kerja paksa di sana.

Disember lalu, pemerintah Amerika Syarikat (AS) mengatakan akan menyekat import kapas yang dihasilkan di Xianjiang kerana dikhuatiri akan menyokong tuduhan hamba abdi dan pelanggaran hak asasi manusia.

Beberapa selebriti ini adalah pelakon Yang Mi, pelakon dan pemuzik pop Wang Yibo, pelakon Uyghur Dilraba Dilmurat, penyanyi Cantopop Hong Kong Eason Chan dan pemain cello Taiwan Ouyang Nana.

H&M ‘Bercerai’ dengan Pembekal China Mengenai Masalah Buruh Paksa berterima kasih kepada sejumlah besar selebriti yang mengambil bahagian dalam aksi tersebut. Warga internet di media sosial telah menggelar 25 Mac sebagai ‘hari penamatan kontrak’ di kalangan hiburan.

Sementara itu, selebriti lain menunjukkan sokongan mereka dengan menjerit hashtag (#) yang berbunyi ‘Saya menyokong kapas Xinjiang’ di Weibo, rangkaian sosial seperti Twitter di China.

Gerakan ini pada awalnya dipacu oleh sebuah organisasi Parti Komunis, iaitu Liga Pemuda Komunis, di Weibo sehari sebelumnya.

China Memboikot Nike ke H&M Kerana Kritikan Orang Uyghur.  Organisasi tersebut menyiarkan semula pernyataan yang dikeluarkan oleh H&M pada bulan September 2020 mengenai keputusannya untuk menghentikan pembelian kapas dari petani di Xinjiang setelah mendapat laporan mengenai kerja paksa.

“Menyebarkan khabar angin untuk memboikot kapas Xinjiang sambil berusaha menjana keuntungan di China? Berfikir dengan penuh harapan,” tulis organisasi itu.

Tidak lama selepas itu, pelakon Huang Xuan, yang pernah menjadi duta H&M sejak April tahun lalu, mengumumkan bahawa dia tidak lagi bekerja dengan syarikat itu. Tindakan lain yang serupa diikuti oleh duta H&M lain, Song Qian.  Tindakan itu kemudian tersebar ke jenama lain yang didapati membuat kenyataan yang menyatakan kebimbangan mengenai kerja paksa di Xinjiang.

Duta besar Nike, Wang Yibo, mendapat kritikan dari masyarakat setempat kerana tidak segera menghentikan kontraknya dengan Nike. Tidak lama kemudian, agensi Wang mengumumkan penamatan kontraknya dengan jenama pakaian sukan tersebut.

“Agensi kami dan Tuang Wang dengan tegas menolak sebarang komen dan tindakan yang mencemarkan China. Maruah sebuah negara tidak boleh dilanggar. (Kami) dengan tegas melindungi kepentingan tanah air,” tulis agensi itu.

Sokongan dari para selebriti untuk Beijing nampaknya menunjukkan bahawa China telah menjadi semakin nasionalis sejak Parti Komunis berkuasa. Terutama jika anda merenung masa sebelumnya, di mana selebriti China tidak banyak bercakap dan memilih apolitik.

Lihat juga: Pengakuan Umat Islam Uyghur Dipaksa Berpisah dari Anak-Anak Mereka

Ini bukan kali pertama perkara ini berlaku di China. Pada tahun 2018, penyanyi dan pelakon Wang Junkai dan pelakon Dilraba Dilmurat menamatkan kontrak dengan jenama Dolce & Gabbana setelah mencetuskan protes orang ramai.

Jenama mewah Itali telah dikritik kerana mengeluarkan video promosi yang memaparkan model Asia yang cuba memakan makanan istimewa Itali dengan sumpit. Video tersebut dianggap rasis dan menghina masyarakat China.

D&G menafikan bahawa video tersebut merupakan siaran rasmi dari syarikat itu dan mengesahkan bahawa akaun media sosial syarikat itu telah digodam pada masa itu.

Pada tahun 2019, semasa kemuncak protes pro-demokrasi Hong Kong, para pelatih rumah fesyen mewah Versace dan Givenchy dituduh merosakkan kedaulatan China dengan merancang baju yang menyenaraikan Hong Kong dan Macau sebagai negara.

Selepas itu, model Liu Wen dan pelakon Yang Mi memutuskan hubungan kontrak mereka dengan jenama itu ketika kritikan sedang hangat diperkatakan di kalangan orang ramai.-nthqibord, 28 Mac 2021

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.