Presiden UMNO putuskan hubungan dengan Perdana Menteri

0

KUALA LUMPUR – Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi menuduh pengkritik keputusan kepemimpinan memutuskan hubungan dengan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin pada pilihan raya akan datang melemahkan usaha parti itu untuk mendapatkan kembali dominasi politik Malaysia.

Membuka perhimpunan agung tahunan pada hari Ahad (28 Mac), mantan timbalan perdana menteri itu juga memberitahu parti terbesar di negara ini bahawa ia mesti bersiap sedia untuk memimpin empat anggota Barisan Nasional (BN) pada pemilihan baru – yang dijangka tidak lama selepas kecemasan untuk membendung Covid 19 tamat menjelang Ogos – tanpa sekutu lain.

“Menyedari dan memahami politik semasa, BN mesti bersedia untuk bertanding sendirian,” katanya dalam ucapan dasar. “Umno tidak akan dipengaruhi oleh kelompok rampasan, untuk mengubah keputusan yang telah kita buat. Kelompok ini dan kumpulan mereka masih berusaha merosakkan parti. Sekiranya anda ingin menjadi pemimpin dan anggota, patuhi keputusan parti.”

“Jika ada orang di panggung ini,” tambahnya, merujuk kepada kepemimpinan parti, “atau di luar, bertentangan dengan keputusan dewan tertinggi, saya membiarkan perwakilan untuk mengambil tindakan terhadap mereka”.

Langkah itu telah dikritik oleh mereka yang ingin meneruskan perjanjian Perikatan Nasional (PN) dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia dan Parti Islam SeMalaysia (PAS) Tan Sri Muhyiddin, kerana ia bergabung dengan tiga parti utama yang mewakili majoriti Melayu.

Orang-orang seperti Setiausaha Jeneral BN yang dipecat, Annuar Musa – disingkirkan oleh Zahid pada Januari – dan bekas naib presiden Hishammuddin Hussein mempersoalkan sama ada perpecahan dengan Bersatu bermaksud puak Zahid bergerak menuju pakatan dengan pemimpin pembangkang Anwar Ibrahim yang gabungan Pakatan Harapan (PH) termasuk Parti Tindakan Demokratik (DAP) yang dibenci musuh.

Umno, PAS dan Bersatu semuanya menuduh PH dan terutama DAP yang dikuasai Cina merosakkan kepentingan orang Melayu Muslim.

Pada Sabtu malam, majlis tertinggi Umno menggantung timbalan ketua bahagian Putrajaya Tun Faisal Aziz, yang juga setiausaha akhbar kepada Menteri Wilayah Persekutuan Annuar Musa, kerana mengkritik presiden parti itu.  Tetapi Zahid – yang bersama dengan beberapa pemimpin tertinggi Umno yang menyokongnya menghadapi ratusan tuduhan rasuah – menolak dakwaan tersebut walaupun Datuk Seri Anwar mendakwa dua minggu yang lalu bahawa perbincangan awal telah dimulakan.

“Saya ingin membuat pendirian kita jelas, yang bukan Bersatu, bukan Anwar, bukan DAP!” katanya sebelum mengakhiri ucapannya.  Namun, ia mengangkat prospek “reset politik” setelah pilihan raya umum ke-15 (PRU15), menunjukkan bagaimana BN ditubuhkan pada tahun 1974 untuk memperbesar koalisi pemerintah Umno setelah kemunduran pada pilihan raya 1969 mengakibatkan rusuhan kaum yang melibatkan kematian.

“Penetapan semula politik ini berkaitan dengan kestabilan nasional. Hari ini, ketidakstabilan mendorong kita lebih jauh ke dalam kegagalan ekonomi. Walaupun belum ada rundingan dengan mana-mana pihak … Umno sangat terbuka untuk melakukannya selepas PRU15. Pertama, Umno mesti dominan , untuk menjadi relevan, “katanya.

Zahid juga mendakwa ada gerakan yang cuba membatalkan keputusan untuk berpisah dengan Bersatu, sebuah parti yang dituduhnya “pengkhianatan politik yang tidak jujur ​​… untuk menghancurkan dan menggantikan Umno”.

Sebaliknya, Umno mesti “memilih rakan yang ikhlas dan jujur ​​dalam membentuk pemerintahan yang akan datang,” katanya, sementara rakan sejawat PAS, Hadi Awang duduk di atas pentas sebagai tetamu undangan.

Umno telah menekan PAS untuk membuang PN dan mengukuhkan pakatan Muafakat Nasional (MN) mereka sendiri yang ditandatangani pada tahun 2019 untuk memajukan kepentingan Melayu Muslim.-28 Mac 2021

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.